Під головуванням Президента України, за участі Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Секретаря РНБО та членів уряду відбулося засідання Національної ради реформ, присвячене першочерговим крокам реалізації реформ, затвердженню «Стратегії-2020».

Президент переконаний: Національна рада реформ є найоптимальнішим майданчиком для пошуку консенсусу і прийняття спільних рішень.

Керманич побажав членам Національної ради реформ налагодити роботу так, щоб у нього «не було підстав навіть згадувати про своє право вето». Президент також висловив упевненість, що спільні узгоджені дії принесуть результат, який дасть змогу у 2020 році відповідати критеріям для подання заявки для вступу до Європейського Союзу.

Він закликав прискоритися в розробці законопроектів із впровадження реформ. Кожна зміна, за словами глави держави, має бути ретельно продумана і спланована від «а» до «я». 

Президент також наголосив на важливості медійного супроводу та роз’яснювальної роботи. «Про реформи сьогодні говорять усі. Та не всі розуміють, що реформи не є казковою феєрією, що це не просто важка праця, а важкий, інколи непопулярний результат», — сказав глава держави.

Крім організаційних питань під час засідання розглядалася також і судова, антикорупційна реформи, дерегуляція, реформа державної служби і перший звіт з імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

Зачіпаючи судову реформу, Президент назвав цей напрям найважливішим. Бо він найпроблемніший. «Навіть ті добрі починання, які ми вже встигли зробити, розбиваються об мури неприступної, корумпованої, кастової судової системи», — наголосив він.

Звертаючись до Голови Верховної Ради керманич попросив представників коаліції приділити цьому питанню надзвичайно велику увагу. Щоб уже в січні ці проекти стали законами і запрацювали. «Але для повного перезавантаження судової системи нам потрібні будуть відповідні зміни до Конституції. Тим, що вони й досі не в мене на столі, я досить засмучений. Але наступного разу я пробачати цього вже не буду. Давайте прискоримо ці позиції», — наголосив глава держави.

Стосовно реформи державної служби, П. Порошенко зауважив, що одне з її завдань — селекція кадрів. «Скажу відверто, в нас нині відчувається колосальний дефіцит професійних, патріотичних та кваліфікованих кадрів. Ми змушені поки що покривати цей дефіцит за рахунок, так би мовити, «критичного імпорту», в тому числі й з-за кордону», — наголосив він.

Водночас керманич додав, що чесна адміністрація неможлива й без боротьби з корупцією. І наголосив, що чекає від парламенту призначення трійки до конкурсної комісії, яка має затвердити керівника Антикорупційного бюро.

«У нас величезні очікування від старту антикорупційних законів. Доведено світовою практикою — боротися треба не лише з корупцією, а й із причинами, тим «чорноземом, на якому цей будяк розростається». Є країни, в яких існує смертна кара за корупцію, і там теж беруть, навіть ризикуючи своїм життям.  Але немає спокуси — немає й гріха. Тому потрібно проводити антикорупційну боротьбу, в тому числі і в напрямі дерегуляції: що менше роль чиновника та регуляторних органів, то менше підстав давати хабарі. Сподіваюся, що Міністерство економіки візьме лідерські позиції в питаннях дерегуляції, і ми найближчим часом зможемо продемонструвати рішуче скорочення державного апарату та зробити рішучі кроки в напрямі дерегуляції», — наголосив він.

ЦИТАТА

Президент Петро ПОРОШЕНКО:

«Це насправді дуже важкий період в житті країни. Це злам звичайного ритму життя людей. Це часом дуже болісні зміни і сильнодіючі препарати, від яких добре стане не сьогодні, а лише завтра. Але якщо сьогодні ми це не зробимо, ситуація може значно погіршитися. І це є наша відповідальність, координація і спільні дії. Це завдання парламенту, Президента, Прем’єра та уряду — справедливо розподілити тягар реформ, і хтось про це має обов’язково ефективно інформувати суспільство».