Петро Симоненко (фракція КПУ):

— Переважна більшість засобів масової інформації, які належать олігархам чи їхнім кланам, або ті, хто отримує гранти із-за кордону, оголосили інформаційну війну проти власного народу. Ця війна ведеться по всіх напрямках. Якщо їх проаналізувати, то мета вимальовується відразу —виправдати підписання зрадницької Угоди про асоціацію з ЄС та освятити продовження політики, яка привела Україну до занепаду і зубожіння власного народу. Партія влади та олігархічна опозиція роблять усе, щоб відволікти увагу громадян від того, що у державному бюджеті дірка у понад 40 млрд. грн. і у листопаді нічим буде платити заробітну плату, перш за все представникам бюджетної сфери.
Кабінет Міністрів не спромігся підготувати державний бюджет 2014 року, виходячи з національних інтересів. 
Ми повинні розуміти, що прийняття державного бюджету на наступний рік ускладнюється тим, що погіршуються відносини з країнами Митного союзу і Росією. Загострюється ситуація, обмежуються ринки для реалізації продукції, яка виробляється українським виробником. Так само посилюється експансія з Європи. Все це дає мені підстави від імені нашої фракції заявити, що Україну, як бичка на мотузці, тягнуть туди, де вже багато своїх проблем. На конференції у Ялті про це говорили відверто, та інформаційна війна якраз обмежує можливість громадян України почути, проти чого нас застерігають і попереджають.
Арсеній ЯЦЕНЮК («Батьківщина»):
— Українська опозиція чітко і послідовно виступала за підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, і всі законодавчі акти, які необхідні для цього, пройшли відповідне схвалення. Ми показали всьому світу, що ми здатні домовлятися, особливо тоді, коли йдеться про національні інтереси України.
У нас є три вимоги, дві з яких повністю виконано. Третя — так і залишається невиконаною, а саме: зупинення політичних переслідувань. Йдеться про звільнення Юлії Володимирівни Тимошенко.
Нагадаю, Президент України Віктор Янукович чітко заявив, що з метою виконання гуманітарної місії він готовий розглянути питання надання можливості отримання медичної допомоги Юлії Тимошенко.
Всі законні підставі є в акті Президента, і цей акт чітко зазначає, що Президент України має законне право для прийняття відповідного рішення. Просимо Президента взяти і підписати це рішення, і поставити крапку в цій ситуації, і відкрити абсолютно нову сторінку.
Не треба забувати і про економічну справедливість. Протягом останніх трьох років Україна живе виключно за рахунок кредитів. Час дешевих запозичень для України закінчився. Жодної економічної стратегії, яка б давала відповідь на запитання: як погашати багатомільярдні борги і відсотки, як забезпечити два мільйони українців робочими місцями, як розв’язати проблему справедливості в пенсійній системі, яким чином ввести просту, але ефективну податкову систему, яка розвиватиме бізнес, як зупинити прокурорське свавілля для того, щоб захищати право власності. Ми вимагаємо конкретного плану дій, щоб дати відповідь на ці питання.
Олександр СИЧ (ВО «Свобода»):
— Нині ми перебуваємо на завершальному етапі євроінтеграційного процесу. Саме від нас залежить перспектива України — буде вона цивілізованою європейською державою чи залишиться євразійською колонією. 
ВО «Свобода» і всі опозиційні сили загалом прагнемо, щоб Україна увійшла в Європу як повноцінна національна держава і влилася в сім’ю таких же повноцінних національних держав. Ми прагнемо того, аби сьогодні Україна мала ті ж самі прозорі, цивілізовані правила демократичної системи, політичного змагання. Ми також прагнемо, аби кожен пересічний українець мав ті ж високі стандарти соціального життя, які має Європа!
Віталій Кличко, (фракція «УДАР»):
— Сьогодні всупереч Конституції та Бюджетному кодексу народні депутати досі не отримали проект державного бюджету на наступний рік. Тепер нам кажуть, що економічний блок уряду перебуває у відрядженні. Не виконавши роботу вдома, зібралися за кордон. Я переконаний: за такі дії має бути відповідальність. Думаю, що буде справедливо, якщо за місяць, на який уряд затримав проект, члени КМ не повинні отримувати зарплату. Також необхідно у Бюджетному кодексі прописати не лише процедуру ухвалення бюджету, а й відповідальність уряду та особисто Прем’єр-міністра за порушення терміну подання головного фінансового документа країни.
Загалом зрозуміло, чому сьогодні немає бюджету. Економічна ситуація в країні — критична. Бюджетний дефіцит за вісім місяців цього року вдвічі перевищив минулорічні показники і становить уже 35 млрд. грн. Капітальні інвестиції порівняно з минулим роком впали на 15%, падає виробництво. І в цих умовах влада не бореться з корупцією, аби перевести мільярди вкрадених коштів до бюджету, не скорочує видатки на вищі органи влади чи репресивну систему, влада економить на людях. Згадаємо бюджет 2013 року. Лише кілька прикладів: суттєво скорочено видатки на освіту — на 1,6 млрд. грн., нижче критичного рівня фінансування Збройних Сил. Влада говорить про професійну армію, але нездатна забезпечити її на належному рівні. Скорочуються видатки на науку. Замість 1,7% ВВП, як того вимагає закон, науковці отримують лише 0,3%.
Партія «УДАР» вимагає від уряду змінити філософію і акценти державного бюджету на наступний рік і перейти до забезпечення соціальних прав українських громадян.
Микола Левченко, (фракція Партії регіонів):
— Не треба плутати український патріотизм із неонацизмом. Коли народний депутат від Партії регіонів Валентин Ландик і його трудовий колектив заводу «НОРД» виробляють продукцію «маде ін юкрейн» і вона розходиться по всьому світу — ось це патріотизм. У фракції «УДАР» є Марія Матіос, українська письменниця, її книги перекладають на всі мові світу, вона прославляє Україну — ось це патріотизм.
Тепер, що стосується основного питання, яке стоїть на порядку денному. Хотів би звернутися до наших колег з парламентської більшості, до наших союзників з багатьох питань — фракції комуністів. Сьогодні ви провокуєте Україну на проведення референдуму. І тут ви переслідуєте свої вузькопартійні цілі. Зрештою, дієте не в інтересах українського суспільства, а ставите під удар наші майбутні відносини з Росією та Білоруссю, країнами Митного союзу. Аргументую чому. Партія регіонів ніколи не була партією просхідною чи прозахідною. Ми завжди проводили і проводитимемо проукраїнську політику. В умовах, коли в нас є стратегічний партнер — Росія, і є стратегічні завдання, які повинні бути вирішені на Заході, ми не говоримо сьогодні про вступ до Євросоюзу і тим більше не ідеться про передачу українського суверенітету якомусь наднаціональному об’єднанню. Ми говоримо про те, що сьогодні за всю історію України з’явився шанс підписати два важливі документи. Перший — Угода про асоціацію з ЄС, яка забезпечить нам прозорі, довгострокові відносини з європейськими державами. Другий — це Угода про зону вільної торгівлі, яка створить для нашої економіки можливості вигідно торгувати на найбагатшому у світі ринку — із країнами Євросоюзу. Та водночас у нас був, є й буде стратегічний партнер — це Російська Федерація, з якої у нас мають бути відкриті кордони, прозорі та рівноправні відносини. І тут немає жодних протиріч.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.