БРИФІНГИ

Золотоніський лікеро-горілчаний завод реалізовує в аптечних мережах і поштових відділеннях «Укрпошти» горілку, видаючи її за спиртові настоянки. Про це під час брифінгу заявили народні депутати від фракції ВО «Батьківщина» Микола Томенко та Роман Ілик (на знімку).

За їхніми словами, починаючи з квітня цього року Міністерство охорони здоров’я дало дозвіл вищезгаданому горілчаному заводу продавати в аптеках як спеціальний дієтичний засіб настоянки з хріном, медом, перцем. Національна рада з телебачення і радіомовлення не забороняє їх рекламу, а «Укрпошта» виставила цю продукцію на полиці з дитячими ліками.

«Цей продукт продається значно дешевше від іншої горілчаної продукції через те, що не обкладається акцизним податком на алкоголь. Результати експертизи показали, що це горілка невисокої якості», — зазначили парламентарії.

У цій афері, за їхніми словами, задіяний перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Качур. Податкова адміністрація зазначає, що акциз не потрібно платити, якщо продавати такий напій.

М. Томенко має намір звернутися до Генерального прокурора, щоб заборонити реалізацію цього продукту як лікарського препарату, а також його рекламу. 

«Ми проситимемо Генерального прокурора відкрити кримінальну справу щодо ухилення від сплати податків, а Президента і Прем’єр-міністра — провести виховну роботу з міністром охорони здоров’я та її заступниками», — наголосив народний обранець.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.