Кабінет Міністрів хоче за рахунок освітян, науковців, інвалідів та інших соціально незахищених громадян наповнити державний бюджет. Про це під час брифінгу заявив народний депутат від фракції «Батьківщина» Іван Кириленко, коментуючи урядові бюджетоутворюючі законопроекти.

«Ніхто не погодиться проголосувати за скасування пільг на проїзд у країні, де 2 мільйони 830 тисяч інвалідів, у більшості з яких пенсії становлять 949 гривень», — сказав він.

Також, за його словами, законопроектами пропонується без згоди територіальної громади закривати школи, дитячі садки і будинки престарілих. Крім того, пропонується зробити платним навчання в 10 та 11 класах, що є порушенням Конституції.

У свою чергу Уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич закликав уряд і парламент під час доопрацювання проекту держбюджету дотримуватися міжнародної Конвенції ООН з прав людей з інвалідністю.

Він зауважив, що уряд пропонує забрати право на безплатний проїзд у інвалідів війни, афганців, але залишити компенсацію народним депутатам. «Оптимізувати державний бюджет за рахунок інвалідів — це геноцид, люди не виживуть», — обурився В. Сушкевич.