До редакції надходить багато листів із проханням роз’яснити певні питання щодо реєстрації землі. Чи потрібен нині такий документ, як державний акт, адже його видачу припинено? Що робити, коли його втрачено або зіпсовано? Один із дописувачів скаржився, що при видачі акта земельний орган допустив помилку, а тепер через це не може нічого зробити з земельною ділянкою — ані продати, ані подарувати?
Питання справді цікаві, тож спробуємо в них розібратися.
Нові правила
З початку року діє новий порядок реєстрації прав на нерухомість. Відтепер інформація про українські землі зберігається в двох реєстрах. Перший — Державний земельний кадастр, який містить детальну характеристику всіх земельних наділів — їх розмір, місцезнаходження тощо. Цей реєстр перебуває у віданні Державного агентства земельних ресурсів. Інший реєстр — речових прав на нерухоме майно, його веде Державна реєстраційна служба. Там інформація не лише про землі, а й про іншу нерухомість — квартири, будинки, споруди. Певні дані з цих двох реєстрів дублюються. Так, скажімо, інформація про місцезнаходження та власника земельної ділянки є як в кадастрі, так і реєстрі речових прав.
Як не заплутатися
До якого органу потрібно звертатися в тій чи іншій ситуації? Усе просто. Якщо земля приватизується (тобто, набувається у власність вперше), інформація перш за все заноситься до земельного кадастру, тож іти потрібно до Держземагентства. Якщо земля просто міняє свого власника, тут компетентним є Укрдержреєстр. В разі укладення договору в нотаріуса взагалі не потрібно кудись додатково йти. Нотаріус самотужки реєструє право власності та повідомляє держоргани.
При цьому за жодних умов не потрібно відвідувати одночасно два органи. Після вашого звернення, скажімо, до Держземагентства вся необхідна інформація передається в Укрдержреєстр без вашої участі, й навпаки.
«Пропала грамота»
Нині припинено видачу держактів. Право власності відтепер підтверджується спеціальним свідоцтвом, яке видає Укрдержреєстром. Та отримати таке свідоцтво можна лише на ту нерухомість, що реєструється вперше. Якщо ви зіпсували або втратили свій державний акт та звернетеся до Укрдержреєстру з вимогою видати на заміну свідоцтво — вам відмовлять. В Держземагентстві вас також, навряд чи, радо зустрінуть, мотивуючи це тим, що процедура видачі дублікатів ніде не прописана.
Із запитанням: «Як бути в цій ситуації?» ми звернулися до Міністерства юстиції та реєстраційної служби. Нам підтвердили, що це питання на сьогодні не врегульовано, і зазначили: «За загальним правилом, у разі втрати або зіпсування документа видати дублікат може лише суб’єкт, що його видав». І далі: «...втрата чинності нормативно-правовим актом, на підставі якого був виданий документ, не є підставою для відмови у видачі дубліката».
Таким чином, якщо маєте проблеми з державним актом, звертайтеся до Державного агентства земельних ресурсів. За відсутності встановленої процедури радимо звертатися письмово, поштою — листом з повідомленням про вручення або особисто — з отриманням відмітки в канцелярії, що лист отримано.
Глухий кут
Якщо держакт зіпсовано, втрачено або в ньому є виправлення, ви справді не зможете розпоряджатися своєю землею. Якщо ви захочете продати або подарувати землю та звернетеся до нотаріуса, він вам відмовить. Справа в тому, що нотаріус діє відповідно до затвердженого Порядку вчинення нотаріальних дій. В цьому документі сказано, що в справах повинна залишитися копія державного акта. А ще нотаріус не має права приймати зіпсовані документи або документи з виправленнями. Крім цього, є наказ, що не допускає виправлення орфографічних та технічних помилок в бланку державного акта. Таким чином, отримання дубліката оминути не вдасться.
Виправляємо помилки
Редакція спробувала привернути увагу державних органів до прогалин в законодавстві, та в Мін’юсті нас запевнили, що проблему розуміють і вже працюють над її вирішенням. Нині підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів, що передбачатиме процедуру видачі свідоцтв про право власності на заміну старим або втраченим документам. Так, щоб отримати свідоцтво замість втраченого державного акта, доведеться все одно звернутися до Держземагентства. Там отримати завірену копію держакта та, розмістивши в пресі повідомлення про втрату, прямувати до Укрдержреєстру. Процедура не надто проста, та принаймні вона чітко вказуватиме на те, як діяти. Але ще раз підкреслимо — ця процедура діятиме лише після схвалення Кабінетом Міністрів.
Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ, юрист.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.