Народний депутат України Олег Сиротюк (фракція ВО «Свобода») (на знімку) зустрівся з громадами двох сіл Полтавщини. Обидва — Бондарі та Єристівка — розташовані практично в епіцентрі найбільшого на Полтавщині промислового вузла — кременчуцько-комсомольського. Тож єднають їх насамперед спільні екологічні проблеми, пов’язані з діяльністю таких індустріальних гігантів, як Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавський і Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати. До останніх тепер хочуть додати ще один, уже третій (!) на цьому невеликому п’ятачку землі ГЗК — Біланівський, який ті ж Бондарі взагалі зітре з мапи краю.

Хоча представники влади та інвестори запевняють селян у тому, що таке вимушене сусідство лише сприятиме розвитку їхніх територій, а про будівництво нового комбінату нібито ще взагалі не йдеться (мовляв, 38-гектарний котлован вирили тільки для розвідувальних та дослідницьких робіт). Якщо ж доцільність видобутку тут руди доведуть, то інтереси місцевих жителів обіцяють задовольнити, як то кажуть, на всі сто. Водночас народний депутат упевнився в тому, що до подібної ідилії, м’яко кажучи, дуже далеко. Адже сьогодні до традиційних незручностей із питною водою, забрудненим довкіллям додаються невизначеність із можливим переселенням, компенсацією за нажите майно, пов’язане як із неперспективністю, так і з надмірними апетитами орендарів земельних паїв, безгрошів’я тощо.

Про все це селяни говорили народному депутату відверто, часом досить емоційно, просили в нього захисту і допомоги. «Після цих зустрічей, як представник опозиційної політичної сили, бачу своє завдання насамперед у тому, щоб змусити виконавчу владу прислухатися до думки місцевих громад, — сказав Олег Сиротюк власкору «Голосу України». — Водночас наполягатиму на проведенні справді незалежних екологічних та інших експертиз, справедливому розподілі коштів. Ситуація, коли, скажімо, та ж Єристівка розташована буквально під боком промислового гіганта й досі не має вуличного освітлення, більш ніж абсурдна».

 

Полтавська область.

Фото автора.