Учора Голова Верховної Ради України Володимир Рибак зустрівся зі Спікером Національної Асамблеї Республіки Корея Кан Чан Хі (на знімку).
Сторони обговорили широке коло питань щодо подальшої активізації україно-корейського співробітництва, зокрема, у політичній, торговельно-економічній та соціальній сферах.
Вітаючи корейського колегу на українській землі, В. Рибак висловив переконання, що цей візит сприятиме поглибленню співпраці між українським та корейським народами.
Голова Верховної Ради наголосив на зростанні впливу країн Східної Азії у сучасній системі міжнародних відносин, унаслідок чого повномасштабне співробітництво з ними стає важливою складовою азійського напрямку зовнішньої політики України. «Підтримка регулярного україно-корейського політичного діалогу на вищому та високому рівнях є дієвим інструментом стимулювання розвитку співпраці у всіх сферах та визначення нових орієнтирів двосторонньої взаємодії», — сказав він.
На думку керівника парламенту, важливою складовою політичного діалогу між двома державами є міжпарламентське співробітництво як на рівні комітетів, так і парламентських груп дружби. «Ефективним важелем розвитку двосторонньої взаємодії як у політичній, так і у торговельно-економічній сферах є активний діалог між депутатськими групами дружби Верховної Ради України та Національної Асамблеї Республіки Корея», — зазначив В. Рибак, підкресливши, що візит парламентської делегації Республіки Корея в Україну 18—23 серпня 2013 року став важливою подією на шляху зміцнення співпраці наших країн у міжпарламентському напрямі.
Голова Верховної Ради заявив, що пріоритетними напрямами двосторонніх відносин є «розвиток економічної складової, поглиблення торговельного та економічного співробітництва». На його переконання, рівень цієї співпраці не відповідає можливостям сторін.
В. Рибак підкреслив також важливість регулярного проведення засідань Міжурядової україно-корейської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва.
Голова Верховної Ради повідомив Спікеру Національної Асамблеї Республіки Корея, що Україна зацікавлена у поєднанні значних фінансових ресурсів Республіки Корея з можливостями України, зокрема, через залучення корейських інвестицій у сільське господарство, будівництво, металургію, енергетичну сферу, а також у високотехнологічні галузі промисловості нашої країни. З боку української влади, за його словами, вживаються всі заходи щодо забезпечення привабливого інвестиційного клімату в Україні.
Серед таких проектів він назвав: запуск корейського супутника дистанційного зондування Землі «Компсат-5» українською ракетою-носієм, національний проект «СПГ-термінал», проект виробництва швидкісних потягів в Україні, проект спільного складання автомобілів корейського виробництва на українських автозаводах, проекти у сільськогосподарській сфері, імпорт силового обладнання для військових суден Республіки Корея, соціальний проект компанії «Самчуллі». Запрошуючи корейських бізнесменів до співпраці, керівник парламенту сказав, що «той, хто перший зайде в Україну з бізнесом, залишиться в нашій країні назавжди».
Керівник парламенту нагадав, що Україна підтримала кандидатуру Республіки Корея до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2013—2014 рр., та сподівається на підтримку кандидатури України на період 2016—2017 рр. на виборах у 2015 році з боку корейської делегації.
Голова Верховної Ради відзначив, що в Україні позитивно оцінюють реалізацію «політики довіри», зокрема, «Ініціативи з питань миру та співробітництва у Північно-Східній Азії» під керівництвом Президента Республіки Корея пані Пак Гин Хе.
Своєю чергою, Спікер Національної Асамблеї Республіки Корея заявив про зацікавленість корейських бізнесменів у розширенні співробітництва між нашими країнами.
Спікер Національної Асамблеї Республіки Корея також зазначив, що в Україні високорозвинені технології космічної галузі, авіаційної промисловості, військової сфери. Корейські бізнесмени, за його словами, готові інвестувати у спільне виробництво швидкісних потягів (у Дніпропетровську), будівництво термінала скрапленого газу (СПГ в Одесі), запроваджувати розроблені технології землеробства на землях України. «Якби я був бізнесменом, я б давно інвестував саме в Україну», — сказав Кан Чан Хі, пообіцявши радити корейським бізнесменам активніше інвестувати в бізнес в Україні.
 
Дослівно
 
Голова Верховної Ради Володимир РИБАК:
 
«Ми зацікавлені у продовженні та налагодженні співпраці з провідними південнокорейськими компаніями, зокрема, у реалізації інвестиційних проектів на території нашої держави».
 
Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.