Зміни до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів розглядатимуть у четвер
До розгляду народних депутатів цього пленарного тижня заплановано 96 законопроектів. Про це під час засідання погоджувальної ради голів парламентських фракцій та комітетів повідомив Голова Верховної Ради Володимир Рибак. За його словами, у вівторок депутати мають розглянути 33 питання. Серед них два документи визначені Президентом як невідкладні: проект закону про схвалення рішення Президента про направлення національного контингенту для участі України в операції «Океанський Щит» та в операції Європейського Союзу «EU NAVFOR ATALANTA», а також зміни до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру. Крім того, депутати розглянуть низку постанов щодо відзначення ювілейних та пам’ятних дат та призначать низку позачергових виборів.
У середу, крім традиційних питань ратифікації, народні депутати розглянуть у першому читанні кілька законопроектів про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні) та у другому читанні проект закону про введення мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я.
До порядку денного четверга включено 46 питань. Зокрема, євроінтеграційний законопроект — зміни до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів з урахуванням висновку Конституційного Суду України. 
У четвер сесія у другому читанні розгляне зміни до статті 6 Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік» (щодо НАК «Нафтогаз України»).
У п’ятницю в першому читанні депутати розглянуть зокрема зміни до закону «Про вибори народних депутатів України» (щодо навчання для роботи на керівних посадах у складі окружних виборчих комісій).
Під час обговорення проекту розкладу засідань голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов зауважив зокрема, що фракція готова працювати над визначеним порядком денним. Що стосується години запитань до уряду, яка традиційно відбувається щоп’ятниці, то О. Єфремов запропонував присвятити її питанням молодіжної політики в державі. Це питання, за його словами, не розглядалося дуже давно. А оскільки є стратегія Президента щодо розвитку молодіжної політики до 2025 року, то було б корисно заслухати з цього питання керівника профільного міністерства Равіля Сафіуліна.
Комуністи запропонували включити до порядку денного та ухвалити підготовлені ними законопроекти. Серед них документи, які стосуються скасування пенсійної реформи та встановлення мораторію на підвищення плати за спожиті житлово-комунальні послуги.
У свою чергу голова фракції «УДАР» Віталій Кличко нагадав, що 21 жовтня має відбутися засідання Ради Міністрів ЄС. І ухвалити до цього часу всі євроінтеграційні законопроекти депутати просто не встигнуть, переконаний він. З огляду на це парламентарій запропонував у пленарному режимі працювати два тижні поспіль, а відповідне рішення ухвалити вже сьогодні, відразу після виступів уповноважених представників фракцій. Крім того, В. Кличко вимагає від уряду негайно внести проект державного бюджету на 2014 рік. «Уряд має припинити робити вигляд, що все гаразд. Бюджет має бути ухвалений уже цього тижня», — наголосив він.
Водночас В. Кличко торкнувся питання сесії Київради, яка відбулася другого жовтня. «Проведення незаконних зібрань Київради під прикриттям міліції — це ганьба», — наголосив він. Депутат переконаний: єдиний легітимний вихід із ситуації, що склалася, — проведення виборів міського голови та Київської міської ради.
У свою чергу голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк запропонував депутатам долучитися до прохання місії Кокса-Квасневського і підписати прохання про помилування екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.
А. Яценюк висловив припущення, що заяву про помилування Президент може зробити під час зустрічі з президентами низки європейських країн у Польщі.
Крім того, аби встигнути виконати всі положення, необхідні для підписання Угоди про асоціацію, А. Яценюк запропонував, аби парламент до саміту Україна—ЄС працював щотижня. Водночас депутат нагадав, що опозиція підготувала альтернативний законопроект змін до Конституції, який, на жаль, не зареєстрований.
Що стосується години запитань до уряду, то її А. Яценюк пропонує присвятити питанням фінансово-економічного стану країни. Зрештою, більшість народних депутатів пристала на ініціативу опозиціонера.
Події під Київрадою обурили також і голову фракції «Свобода» Олега Тягнибока. «Те, що відбулося під Київрадою, — це серйозний сигнал. У тому числі й для нас. Адже сутичок з правоохоронцями можна було уникнути, якби міліція виконувала закон про статус народного депутата Україна», — сказав він. Депутат переконаний: на такі речі має бути миттєва реакція законодавчого органу.
Водночас опозиціонер підтримав ініціативу колег щодо ухвалення євроінтеграційних законопроектів, а також пропозицію щодо активнішої роботи парламенту в пленарному режимі до саміту у Вільнюсі. Голова Верховної Ради пообіцяв поставити цю пропозицію на голосування.
На передньому плані: Віктор Развадовський, Тетяна Бахтеєва.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.