Прозорість прийняття рішень в інформаційному суспільстві, безпеку і свободу Інтернету обговорювали вчора під час Другого міжнародного форуму «Медіа за інформаційне суспільство». Захід відбувся за підтримки Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та інформаційних технологій.

Голова експертної ради при профільному комітеті Гліб Малютін підкреслив, що побудова повноцінного інформаційного суспільства визначена одним із національних пріоритетів, а розвиток нових технологій є одним з найперспективніших напрямків економічної стратегії держави. Тому цей захід має велике значення не тільки для розвитку галузі інформаційних технологій, а й для країни в цілому. Наша мета, зазначив він, — створення найсприятливіших умов для об’єднання влади, науки, бізнесу та громадськості на шляху до трансформації ІT-сфери в одну із значущих галузей національної економіки. Тому глава профільного комітету підтримав ініціативу проведення у Верховній Раді відкритої дискусії. Особливо це важливо напередодні парламентських слухань з проблематики розвитку інформаційного суспільства, проведення яких заплановано на листопад цього року.

Г. Малютін сподівається, що діалог у рамках форуму сприятиме виробленню продуктивних рішень, найбільш наболілих завдань у сфері побудови інформаційного суспільства. А результати стануть корисними під час підготовки рекомендацій до парламентських слухань.

Експертна рада при профільному комітеті, розповів він, створена для відкритих дискусій всіх зацікавлених сторін, у тому числі й іноземних експертів, а також вирішення найважливіших питань у галузі інформаційних технологій.

За словами голови Європейського бюро Іnternet Socіety (ІSOC) Фредеріка Донка, ніхто не може передбачити, як Інтернет розвиватиметься. Важливо розуміти, що залишається незмінним, які властивості, внутрішні якості мережі. Він додав, що Інтернет належить усім, і в кожного є право голосу.

Ф. Донк вважає, що Інтернет не потрібно сприймати як якусь даність. Потрібно боротися за доступність до мережі. Адже це не тільки доступ до інформації та он-лайн послуг, це можливість надавати власний контент. «Ми сподіваємося, що у вас вибудовуватиметься власне бачення управління Інтернетом, яке відображатиме думку української спільноти у ваших завданнях та можливостях», — сказав глава Європейського бюро ІSOC.

Голова громадської ради ІCANN Олів’є Крепі-Лєблонд, директор Координаційного центру RU Андрій Колєсніков, директор «Європейської медіа платформи» Оксана Приходько (зліва направо) під час роботи.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.