На черговому засіданні Центральної виборчої комісії, яке провів Голова Комісії Михайло Охендовський, ЦВК своєю постановою затвердила Роз’яснення щодо особливостей застосування виборчого законодавства під час підготовки проведення повторних виборів народних депутатів України 15 грудня 2013 року в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223, повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.
Після прийняття Роз’яснень Голова ЦВК М. Охендовський звернув увагу на те, що, таким чином, Комісія завершила роботу щодо ухвалення рішень, необхідних суб’єктам майбутнього виборчого процесу для правильного та однакового застосування чинного законодавства. За його словами, Центральна виборча комісія прийняла цілу низку необхідних документів роз’яснювального характеру ще під час організації виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року. Майже всі вони залишаються актуальними для організації повторних виборів народних депутатів України 15 грудня 2013 року в п’яти одномандатних виборчих округах.
— Разом із тим, днями Комісія додатково розробила і затвердила нові документи, останнім із яких стали сьогоднішні Роз’яснення, — зазначив Голова ЦВК. — Усі вони, а також різноманітні методичні матеріали, зразки бланків документів і Календарний план основних організаційних заходів з підготовки і проведення повторних виборів народних депутатів України розміщені на офіційному веб-сайті ЦВК. Усе це зроблено для спрощення майбутньої роботи суб’єктів виборчого процесу і їх взаємодії з ЦВК та іншими виборчими комісіями.
На завершення засідання ЦВК прийняла постанову «Про звернення до Охтирської міської ради Сумської області та Генеральної прокуратури України». Цей документ містить вимогу до Охтирської міської ради забезпечити належне фінансування підготовки та проведення повторних виборів депутата Охтирської міської ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 18, призначених на 27 жовтня 2013 року.
Центрвиборчком також вирішив звернутися до Генеральної прокуратури України щодо здійснення відповідної перевірки та, за потреби, вжиття заходів прокурорського реагування стосовно неодноразової відмови Охтирської міської ради Сумської області у фінансуванні повторних виборів депутата Охтирської міської ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 18.
Прийняття такого рішення зумовлено тим, що за наявною в Центральній виборчій комісії інформацією Охтирська міська рада вже неодноразово відмовляла у фінансуванні підготовки та проведення повторних виборів депутата Охтирської міської ради в цьому виборчому окрузі, чим змушувала Охтирську міську виборчу комісію визнавати вибори такими, що не відбулися. Проведення виборів у цьому окрузі 27 жовтня 2013 року вчергове унеможливлено у зв’язку з відмовою органу місцевого самоврядування виділити кошти для фінансування виборчого процесу.