Більш як півроку тривала перевірка прокуратурою Кримської Автономної Республіки санаторно-курортного господарства південного півострова. За цей час наглядове відомство встигло перевірити лише четверту частину кримських оздоровниць, та й цього вистачило, щоб відкрити шість кримінальних проваджень і пред’явити 21 позов на 81 мільйон гривень. І це тільки щодо землі, не рахуючи іншого майна.

Санаторій ім. Боброва

Нагадаємо, перевіряти оздоровниці Криму почали ще в січні цього року, після серії публікацій у ЗМІ про неправомірне відчуження землі дитячого протитуберкульозного санаторію ім. Боброва в Алупці, який рік тому відзначив своє 110-річчя. На початку минулого століття у «бобровці», як її називають місцеві жителі, працював старшим лікарем Петро Ізергін, котрий став згодом прототипом знаменитого доктора Айболита в казці Корнія Чуковського. На жаль, у наші дні, незважаючи на поважний вік, із санаторієм вчинили не «по-дитячому». Зусиллями корумпованих чиновників і місцевих депутатів дитячий протитуберкульозний санаторій, до слова, побудований на народні гроші, міг втратити землю. Прокурорська перевірка встановила 49 фактів незаконного надання земельних ділянок на території санаторію.

Один з орендарів, одержавши на 49 років ділянку площею 0,7 га, звів на ньому паркан, відгородивши дітей від моря та набережної. Сьогодні тільки стосовно цього санаторію прокуратурою заявлено 13 позовів про скасування актів відчуження землі на користь якихось громадян. Її вартість оцінено в 1,4 млн. гривень. 9 позовів задоволені, і тепер санаторію зобов’язані повернути землю вартістю 560 тис. грн. Тим часом нові господарі вже готові були забудовувати територію дитячої оздоровниці віллами. Суд задовольнив подання прокурора Ялти про скасування 16 рішень на право розроблення проекту землевпорядження приватним особам. За поданням прокурора скасовано три декларації, які дозволяли початок ведення будівельних робіт. Проте поки що рано говорити про те, що справедливість перемогла і землю санаторію повернули її законному власнику. «Не можу сказати, що це відбудеться завтра або зовсім скоро. Ми заявили ці позови і будемо боротися в суді. Певен, що ті, хто претендував на землю санаторію, пройдуть усі інстанції, аж до Верховного суду України. Але і ми зробимо все, що від нас залежить, щоб повернути землю дитячого санаторію її власнику», — розповів «Голосу України» заступник прокурора АРК Ігор Шапкін.

...«Юність»

На жаль, санаторій ім. Боброва виявився далеко не єдиною дитячою оздоровницею, що втратила землі з волі чиновників і місцевих депутатів. У тому само Сімеїзі дитячий оздоровчий санаторій «Юність» МОЗ України теж залишився без доступу до моря та прилеглої до нього території. Там якась структура отримала право власності на частину майна оздоровниці, причому підтвердила його в судових інстанціях. Їй відійшла частина будов санаторію із прилеглою територією. Для держави та дитячої оздоровниці вони вже втрачені назавжди. А сталося це тому, що Сімеїзька селищна рада у порушення вимог Земельного кодексу і з перевищенням своїх повноважень відібрала у дитячого санаторію земельну ділянка площею 1,8 га. «За поданням прокуратури селищна рада скасувала своє рішення про виділення землі комерційній структурі. По суті справи вона має залишитися у комерсантів тільки під їхніми будовами. Ми зараз боремося, щоб привести це у відповідність із законом», — каже Ігор Шапкін.

...«Долосси»

Схожа історія сталася в червні нинішнього року із санаторієм «Долосси» — на території Масандрівської селищної ради. Там місцеві депутати просто відібрали в оздоровниці 16,5 га й анулювали її держакт на землю. У липні прокурор Ялти, розповів Ігор Шапкін, вніс подання про визнання незаконним цього рішення, однак воно депутатами було відхилено. Повторно вже прокуратура Криму внесла аналогічне подання. 

Коли стаття готувалася до друку, рішення у справі санаторію «Долосси» було визнано незаконним і скасовано.

 ...«Росія»

Що казати про депутатів місцевих рад, якщо дерибан санаторного комплексу не обійшов навіть Верховну Раду Криму. В санаторію «Росія», що належить їй, вилучили земельну ділянку площею тисяча квадратних метрів і вартістю 700 тис. грн. У результаті перевірки задоволений позов прокурора Ялти та визнані нечинними акти на землю фізичних осіб. Землю повернули санаторію.

Другий епізод стосується ще одного товариства з обмеженою відповідальністю. Йому «відійшли» спорткомплекс і грязелікарня санаторію, а також 1 га землі — вартістю 8 млн. грн. Як і в інших подібних випадках, землю у санаторію незаконно вилучила Ялтинська міська рада, а Верховна Рада Криму на це не відреагувала. «При цьому рішення ухвалювалося в порушення вимог Земельного кодексу України й за відсутності позитивного висновку землевпорядної експертизи. У червні цього року прокуратурою Ялти розпочато кримінальне провадження за статтею 364 Кримінального кодексу України та підготовлені позовні заяви до суду про скасування цих рішень ради», — розповів Ігор Шапкін.

Загалом, куди не копни, порушення виявлені всюди. Найменші з них — розміщення сезонних торговельних точок на території оздоровниць. Не таємниця, що за кожну таку ятку із сувенірами чи пляжною атрибутикою підприємці платять гроші, й чималі. А йдуть вони далеко не завжди до бюджету. Наприкінці серпня Міністерство оборони змінило керівника Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Крим» у Партеніті, що біля підніжжя Аюдагу. До слова, колишній директор і раніше мав проблеми із правоохоронцями.

Крім відшкодування вартості землі, прокуратура пред’явила 12 майнових позовів, 11 з яких на суму близько 5 млн. грн. уже розглянуті судами. Поки прокурорська перевірка охопила тільки 142 кримські санаторії із 625. 

Санаторій ім. Боброва: за годину до обіду для дітей, які самі не ходять, треба крутим схилом довезти посуд до кухні. Одній важко, але добровільні помічники завжди знайдуться.

Санаторій ім. Боброва: у кімнатах, розрахованих на 4—6 осіб, живуть по десять.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Незаконне будівництво на території санаторію «Росія».

 Фото надано прес-службою прокуратури АРК.