Футбол. Ліга Європи. Груповий раунд. 3 жовтня.
Група G. «Генк» (Бельгія) — «Тун» (Швейцарія). 2:1 (Гор’ю, 55, Воссен, 63 — Мартінес, 90+3).
«Рапід» (Австрія, Відень) — «Динамо» (Україна, Київ). 2:2. Голи: Ярмоленко, 30, Дібон, 34 (автогол), Бургшталлер, 53, Тріммель, 90+4.
«Рапід»: Новота, Тріммель, Зоннляйтнер, Дібон, Палла, Пецос, Берендт, Бургшталлер (Грозурек, 74), Шауб, Забітцер, Бойд. Тренер — Зоран Баришич.
«Динамо»: Коваль, Сілва, Драгович, Хачериді, Тремулінас, Велозу, Сидорчук (Вукоєвич, 46), Ленс (Гусєв, 87), Беланда (Аруна, 74), Ярмоленко, Мбокані. Тренер — Олег Блохін.
Рефері — Майкл Дін (Англія).
Відень. «Ернст Гаппель Штадіон». 34 800 глядачів. 7 градусів.
Коли наш автобус за годину до початку матчу прибув на стадіон, біля входу до одного із секторів між уболівальниками віденців і киян спалахнула масова бійка. Хто був ініціатором такої «теплої зустрічі», ми так і не дізналися. Але до прес-блоку нас провела чимала група поліцейських. Усі хлопчики нівроку, кожен з набором предметів для вгамування будь-кого.
Втім, то була своєрідна увертюра до події. А тепер про футбол. Дуже рідко трапляється, щоб «Динамо» в матчах на виїзді ще в першій половині досягало суттєвої переваги — як ігрової, так і матеріальної. А тут на тобі — маємо відразу два голи в активі — шикарно. Щоправда, один із них організували собі віденці, коли їхній оборонець вибивав м’яча і влучив у Дібона. Рикошет, і автогол.
А відкрив рахунок Андрій Ярмоленко потужним ударом після передачі зліва Тремулінаса. Одне слово, скучивши за перемогами «Динамо», ми наївно подумали: почалося нарешті. Але як ми помилялися...
Отже, після вдалого першого тайму важливо було не збитися на захисний варіант. Гра на утримання рахунку — справа небезпечна. Однак так воно, на жаль, і сталося. Поки кияни прокидалися після перерви, господарі, котрі, швидше за все, отримали добру прочуханку від тренера, провели кілька гострих швидкісних атак, одна з яких завершилася для них успіхом. Палла зробив флангову передачу, динамівська оборона дружно провалилася, і Бургшталлер завершив справу.
Поступово кияни повернули собі ініціативу і мали кілька нагод збільшити рахунок. Одне слово, відчувалася перевага гостей у класі. Але користі від того — жодної, бо все завершилося черговим фіаско «Динамо».
Звичайно, несправедливо звинувачувати у невдачі колективу якогось окремого футболіста, але це саме той випадок. Адже Лукмана Аруну випустили, мов собі на погибель.
З перших його кроків на полі було видно, що півоборонець на гру зовсім не налаштувався. Спершу він не забив у сприятливій ситуації. Замість того, щоб вдарити ногою низом, Аруна головою легенько відкинув м’яча воротареві прямісінько в руки. А невдовзі помилився, дозволивши господарям розпочати атаку, котра завершилася другим взяттям воріт киян.
«Я безмежно щасливий, що ми зіграли з «Динамо» внічию», — це перша фраза на післяматчевій прес-конференції тренера «Рапіда» Зорана Баришича.
Гадаю, продовжувати не варто. Людина щиро вдячна долі за таку дурничку. Якщо тобі роблять шикарний подарунок, то навіщо від нього відмовлятися?..
Нічого нового й особливого ми не почули від наставника «Динамо» Олега Блохіна. Як і очікувалося, він сказав, що турнір лише починається і в його команди ще залишаються шанси на вихід з групи.
— Ми почали гру нервово, — сказав він. — Потім мали повну перевагу, забили два м’ячі. Все мало закінчитися ще в першому таймі. У перерві сказали гравцям, що потрібно зіграти в такому ритмі ще 15—20 хвилин. Та після забитого нам м’яча «Рапід» почав діяти впевненіше, створювати моменти. Ну, а потім ми пропустили на четвертій компенсованій хвилині — це просто неприпустимо. «Динамо» швидше втратило два очки, а «Рапід» заробив одне. Але турнір лише починається, ще нічого не втрачено.
Після забитого гола «Рапід» протягом хвилин десяти перебував у піднесенні. Та ми, зрештою, ситуацію вирівняли і не мали пропускати на останній хвилині.
Наставник киян також зазначив, що не залежно від заплачених за них грошей, ніхто з футболістів не повинен випадати з гри.
— Але дії Тремулінаса або когось іншого не обговорюватиму. Програла команда, а не одна людина. Я відповідаю за результат, а за свою гру повинні відповідати футболісти...
Воротар «Динамо» Олександр Шовковський дивився матч з лави запасних і мав свій погляд на подію. Про нього він лаконічно розповів у розмові з кореспондентом «Голосу України».
— Ми створили багато моментів, але припустилися помилок, котрі вплинули на результат. Відчуваємо незадоволення і від результату, і від гри. А другий тайм ми взагалі провалили. Заміни не принесли позитивних змін...
Наостанок хочу додати свою суб’єктивну думку: складається враження, що команда всі ці неподобства чинить навмисне, на зло.
Відень—Київ.
Мабуть, одним із найстаранніших на полі у складі киян був Андрій Ярмоленко.
 
Фото Володимира КОТЛЕНКА (спеціально для «Голосу України»).