Гірничо-металургійний комплекс держави є основним джерелом доходів бюджету. Для того щоб посідати провідні позиції, необхідно постійно вдосконалювати і створювати нові технологічні процеси та сортамент металопродукції. Особливе місце в цьому процесі приділяється підготовці фахівців високої кваліфікації. На цьому наголошує і «Національна стратегія розвитку освіти України на період до 2021 року», затверджена указом Президента України.
Питання розливання і тверднення виливків, що визначають властивості металевих виробів, як завжди, вельми актуальні — саме на цьому етапі закладаються основні властивості металовиробів. Тому інженери та фахівці з особливим інтересом зустріли новий навчальний посібник «Тверднення металів і металевих композицій», виданий науковцями в галузі матеріалознавства, теплофізики, математичного аналізу, моделювання, інформаційних технологій, інженерами-металургами. І, треба зазначити, автори — Вадим Лейбензон, Віталій Пілюшенко, Віталій Кондратенко, Валерій Хричиков, Федір Недопьокін, В’ячеслав Білоусов, Юрій Дмитрієв — виправдали сподівання.
На відміну від старих видань зразка 60-х років минулого століття, у підручнику розглядається формування зливка з позицій законів металознавства, гідродинаміки, теплоперенесення, математичного аналізу руху рідини, з використанням сучасних комп’ютерних технологій.
Акцент зроблено насамперед на інноваційні підходи, що властиво для Дніпропетровської школи металургів, — на формуванні прокатних валків, у тому числі з використанням електродугового-електрошлакового обігріву. Розкриваються методи побудови й аналізу температурних полів ливарної форми і відливання під час тверднення.
Уперше описано процеси під час нагрівання та охолодження металопродукції із багатошарових композицій сталей різного хімічного складу. Підручник засновано на аналізі й систематизації результатів робіт, виконаних на металургійних і машинобудівних заводах України, Росії і Білорусі.
Його перевага також у тому, що друге видання доповнене аналізом матеріалу про дефекти зливків, причини їх утворення і методи попередження. Підручник видано українською мовою, що дасть можливість студентам ознайомитися з українською технічною термінологією.
На сьогодні ливарні кафедри України і низка вищих навчальних закладів Росії, Польщі, Ізраїлю використовують підручник під час вивчення понад 60 дисциплін за 8 напрямами знань. А саме — ливарного виробництва, гідродинаміки, теплофізики, інформаційних технологій тощо. У бібліотеках підручником користуються фахівці в галузі металургії, теплофізики й математичного моделювання США, Сінгапуру, Болгарії, Польщі, Ізраїлю.
Видання опубліковане під грифом Міністерства освіти і науки України як підручник для вищих навчальних закладів.
Важливо й те, що виклад матеріалу доступний для широкого кола осіб, котрі цікавляться питаннями формування виливків. Наведені питання для самоперевірки, приклади вирішення конкретних задач, довідковий матеріал про фізичні властивості металів і сплавів, список літератури з досліджуваних питань корисні для студентів, які самостійно вивчають тверднення металів і сплавів, гідродинаміку, теплоперенесення, моделювання технологічних процесів і бажають глибше зрозуміти питання, що їх цікавлять.
Підручник відзначено дипломами міжнародних виставок «Метал-Експо-2012» (Москва), ливарної продукції, технології, устаткування і матеріалів для проведення лиття «ЛитЕкс-2011» (Дніпропетровськ), а також дипломами асоціації ливарників України, загальноуніверситетського конкурсу на кращий підручник Донецького національного університету.
За структурою, формою і викладеним матеріалом відповідає затвердженим в Україні стандартам освіти, світовим вимогам до навчальної університетської літератури, адаптований до положень Болонського процесу.
Олексій НОГОВІЦИН, завідувач відділу безперервного розливання і ливарно-деформаційних процесів Фізико-технологічного інституту металів і сплавів НАН України, доктор технічних наук, заслужений діяч науки й техніки.