Причиною поштовхів можуть бути закриті шахти
 
Жителі селищ Лисичанський і Малорязанцеве Попаснянського району не на жарт стривожені. Починаючи з серпня й донині на їхній території фіксують потужні земляні поштовхи. У результаті такого землетрусу в приватних будинків декількох вулиць, а також у школі, дитячому садку, ФАПі тріснули стіни, фундаменти, намітилися руйнування іншого характеру.
Мешканець селища Малорязанцеве Олександр розповідає:
— Наприкінці серпня вдень я був удома. І раптом як гупнуло, як тріснуло. Я нічого не зрозумів. Було таке враження, що біля мого будинку щось дуже велике впало. А потім побачив, що в моїй хаті лопнула цегельна стіна. Тріщина  —розміром десь у півтора сантиметра й проходить від даху до самого фундаменту.
Що відбувається?
Люди розповідають про те, що бояться залишатися у своїх оселях, і коли починаються поштовхи, вибігають на вулицю, взявши з собою тільки найнеобхідніше — документи та гроші. Рух землі супроводжується дивною поведінкою тварин, щоправда, не завжди. Жителі розповіли про декілька випадків, коли в селищі раптом завили собаки, а потім почало трясти. Власне, такий рух землі в цьому районі відчували й раніше — півтора-два роки тому. Але він був малої потужності й руйнувань не спричиняв. Загалом, населення шахтарських селищ до таких поштовхів звикло, оскільки їх природа пояснювалася підривними роботами шахтного виробництва (поруч із селищами розташовувалися поля двох шахт — «Чорноморки» і «Матроської»). Але в останні два місяці потужність підземних поштовхів посилилася, а їх періодичність збільшилася: 2, 5, 15 серпня, 6, 19 вересня. Як розповідають очевидці, у домобудівництвах підстрибує дах, здригаються меблі, вилітає керамічна плитка. Особливо сильно відчувають землетрус мешканці вулиць Степова, Молодіжна, 40 років Перемоги. Люди звертаються до влади з запитаннями: коли припиниться землетрус, чому він виникає й що очікує жителів у недалекому майбутньому? Але влада на ці запитання поки що відповісти не може.
І наука мовчить
З певного часу земні поштовхи відчувають також і жителі деяких шахтарських селищ міста Ровеньки. Після того, як населення цього регіону звернулося до влади, фахівці декількох НДІ й галузевих відомств провели дослідження, вивчаючи характер розвитку процесів деформації земної кори й активізації зближення гірських порід після затоплення гірничих виробок. Сьогодні, коли затрясло Лисичанський і Малорязанцеве, учені зіставили факти й звернули увагу на такий дуже важливий момент. Землетруси відбуваються на територіях, де свого часу закрилися шахти. Закрили їх, приміром, у Ровеньках — і тепер на околицях дрижить земля, скоротило кількість своїх підприємств «Лисичанськвугілля» — і тут затрясло. Шахта «Чорноморка», наприклад, була закрита 2001 року, «Матроська» підземні роботи зупинила у 2005-му, а повна ліквідація цього підприємства завершилася в 2011 році. Що ж відбувається там, глибоко під землею, після завершення вуглевидобутку? Вчені зізнаються, що цей процес маловивчений.
На засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке днями відбулося в селищі Лисичанському, заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський озвучив кілька можливих версій подій. Причиною коливань земної кори можуть бути: підривні роботи, які веде шахта ім. Мельникова, що перебуває поруч із селищами, рух пластів на закритих «Чорноморці» та «Матроській», вибухи метану, підривні роботи в кар’єрах, підмивання ґрунту шахтними водами і реальний землетрус. Ці версії сьогодні розглядаються, але, як очевидно, на більшість із них уже є попередні відповіді. По-перше, гірничі роботи шахти ім. Мельникова ПАТ «Лисичанськвугілля» ведуться на значній відстані — кілометр-півтора — від селища Лисичанський, зосереджені на глибині 820—885 м під незабудованою поверхнею шахтного поля й не можуть бути причиною сейсмічних проявів, відзначених у серпні та вересні.
По-друге, процес зрушення пластів на закритих шахтах уже закінчився. Згідно з нормативними документами, його максимальна тривалість становить 37 місяців. Отже, вплив підземних гірничих робіт «Чорноморки» на земну поверхню давно припинився. Що стосується шахти «Матроської», гірничий відвід якої розташований на відстані понад 5 км від Лисичанського, той негативний вплив гірничих виробок неможливий з тієї причини, що вони просто відсутні. Вибух метану фахівці теж відкидають.
Цього року в Луганську відкрився Центр комплексної безпеки підприємств вугільної промисловості, який в автоматичному онлайн-режимі дає змогу стежити за безпекою на всіх виробничих ділянках вугільних підприємств. Система УТАС не показала жожного вибуху метану в районі названих селищ. Отже, це землетрус? Не підтверджується. Ростовська та Воронезька сейсмостанції повідомляють, що землетрусів на території Малорязанцівської селищної ради зафіксовано не було. Природні поштовхи сейсмологи визначають тільки на великій глибині, тож у Попаснянському районі вони відбуваються на глибині до тисячі метрів. У чому ж насправді полягає істина? Поки що відповіді немає. На думку вчених, вибухи мають ознаки регіональних, тому їх причину треба шукати в затоплених шахтах. І попереджають: при певних процесах можливі удари силою до 6 балів.
Луганськ.
Тріщина у будівлі дитячого садка.
Фото автора.