Учора відбувся третій круглий стіл, присвячений обговоренню зауважень і рекомендацій Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ щодо вдосконалення Закону України «Про вибори народних депутатів». Відкриваючи дискусію, міністр юстиції Олена Лукаш запропонувала її учасникам висловитися стосовно можливого виборчого бар’єра, доцільності та умов створення виборчих блоків, процедури формування окружних виборчих комісій, перерозподілу повноважень між Центральною та окружними виборчими комісіями, зокрема, стосовно передачі окружним виборчим комісіям функцій з реєстрації кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах.

«Питання виборчого законодавства є критичним як з точки зору рекомендацій міжнародних організацій, котрі впродовж багатьох років надають відповідні рекомендації, так і з точки зору демократичного розвитку України», — зазначила О. Лукаш та першим запросила до слова голову представництва Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського.

Голова представництва ЄС у своєму виступі вкотре нагадав, що питання вдосконалення виборчого законодавства входить до списку вимог, від виконання яких залежить підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС. «Ми уважно спостерігатимемо за тим, як це питання розглядатиметься в парламенті», — зазначив він.

Я. Томбінський також наголосив, що окрім парламентських дуже важливими є й місцеві вибори. У зв’язку з цим він висловив сподівання, що в майбутньому все виборче законодавство буде об’єднано в одному законі та що він застосовуватиметься під час усіх виборів.

Експерт ОБСЄ/БДІПЛ Джессі Пілгрім, говорячи про практику застосування виборчих бар’єрів, зазначив, що це питання залежить він контексту кожної країни. Водночас він нагадав, що в резолюції ПАРЄ міститься рекомендація державам-членам асамблеї «розглянути питання зменшення законодавчих порогів, які становлять понад 3 відсотки». До того ж Венеціанська комісія та ОБСЄ/БДІПЛ у своєму висновку також наголошують, що 5-відсотковий виборчий бар’єр у поєднанні із забороною створювати виборчі блоки ускладнює доступ політичних сил до українського парламенту.

Представник опозиції, народний депутат Руслан Князевич («Батьківщина») висловив побоювання, що тривале теоретичне обговорення змін до виборчого закону може призвести до того, що парламент просто не встигне ухвалити їх до Вільнюського саміту. Крім того він застеріг, щоб організовані Міністерством юстиції круглі столи не було подано, як узгодження законопроекту між владою та опозицією, оскільки наразі опозиція має чимало концептуальних застережень. «Ми готові до дискусії, але це не повинні бути якісь кулуарні обговорення», — сказав він та закликав Міністерство юстиції невідкладно внести цей законопроект до парламенту, щоб на базі профільного комітету було створено робочу групу для його подальшого обговорення та узгодження.

Торкнувшись конкретних змін до виборчого законодавства, Р. Князевич звернув увагу, що сьогодні вже близько двох третин членів ЦВК фактично є представниками влади, тому потрібно подумати про відновлення балансу. Він також висловився проти пропозиції передати до окружних виборчих комісій питання реєстрації кандидатів у народні депутати, оскільки практика формування цих комісій свідчить, що це може ускладнити цей процес. Адже не секрет, що деякі партії, які існують тільки на папері, фактично продають свої квоти в комісіях іншим учасникам виборчого процесу. «Саме робота таких виборчих комісій і призвела до проблем у тих округах, на яких сьогодні мають відбутися повторні парламентські вибори», — сказав парламентарій.

Міністр юстиції О. Лукаш, коментуючи виступ Р. Князевича, пообіцяла «зробити все, щоб наступного тижня всі напрацювання стосовно виборчого законодавства було передано на розгляд парламенту».

Народний депутат Дмитро Шпенов (Партія регіонів), наголосивши, що, оскільки і в деяких країнах ЄС виборчий бар’єр становить 5 відсотків, то, на його думку, питання його зменшення в Україні неактуальне. «Практика попередніх парламентських виборів показала, що всі структуровані партії легко подолали 5-відсотковий бар’єр», — зазначив він. Стосовно ж можливого повернення до практики участі в перегонах виборчих блоків, то В. Шпенов висловив думку, що про це може йтися тільки за умови застосування диференціації виборчих бар’єрів, наприклад, для виборчих блоків партій він має становити 8 відсотків, а для окремих партій — 5.

Заступник голови Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна вказала на недоцільність подальшого підвищення виборчого бар’єра, що під час попередніх парламентських виборів фактично не було враховано понад мільйон голосів виборців, або близько 7 відсотків виборців, які проголосували за партії, котрі не подолали 5-відсотковий бар’єр. Також Ж. Усенко-Чорна висловилася за зменшення під час формування окружних та дільничних комісій ролі так званих «технічних партій», через посередництво яких потужні політичні сили намагаються контролювати виборчі комісії.

Більшість учасників обговорення зійшлися на тому, що остаточна редакція виборчого законодавства залежатиме від домовленостей між парламентськими фракціями, котрі, щоправда, мають максимально враховувати рекомендації Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ щодо перегляду положень Закону «Про вибори народних депутатів України».

ДОВІДКОВО

Під час організованої Міністерством юстиції серії круглих столів (серпень—листопад 2013 року) обговорюються зауваження і рекомендації Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ щодо вдосконалення положень Закону України «Про вибори народних депутатів України». Під час першого круглого столу йшлося про вимоги до кандидатів у народні депутати, а під час другого — про кодифікацію виборчого законодавства та уніфікацію виборчих процедур.

Міністр юстиції України Олена Лукаш, голова представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.