Рівному потрібен стадіон, бо нинішній «Авангард» з великою натяжкою можна назвати спортивною ареною: трибуни не відповідають жодним вимогам, а в приміщеннях — грибок і сирість. Тож спортсменам, особливо дітям, займатися тут небезпечно для здоров’я.

Кардинально роз-в’язати проблему добротної спортивної арени Рівненщини можна, побудувавши новий або капітально реконструювавши наявний стадіон. Він повинен бути сучасним, універсальним, а точніше багатофункціональним — футбольним, легкоатлетичним, виставковим і концертним комплексом. Адже це дасть змогу зробити його утримання посильним для місцевого бюджету, розмірковує голова Рівненської ОДА Василь Берташ (на знімку).

Цими днями відбулася презентація проектних пропозицій реконструкції стадіону «Авангард».

— Від старої аварійної споруди залишиться тільки фундамент і частково вцілілі стіни, — кажуть проектанти. — Оскільки трибунні конструкції не відповідають жодним вимогам, їх доведеться повністю замінити. Плануємо надбудувати cхідний і західний віражі. Навпроти футбольних приміщень будуть легкоатлетичні.

Автори проекту також передбачили унікальний легкоатлетичний манеж, аналогів якому нема ні в Україні, ні в Європі: за добу тут може займатися тисяча легкоатлетів. 

Заробляти гроші на утримання новозбудованої бази можна, пропонуючи манеж для проведення навчально-тренувальних зборів українським та іноземним спортсменам, а також приймаючи змагання з легкої атлетики усіх рівнів. А у вільний час площі пропонуватимуть під виставкову діяльність.

У презентованому проекті реконструйованого «Авангарду» є також два футбольних поля: головне, яке матиме системи зрошення, дренажу, підігріву, і поруч — запасне зі штучним покриттям, потужним освітленням.

— Паралельно з реконструкцією спортивної арени в області працюватимуть і над створенням місцевої футбольної команди, яка заявилася б у першій, а в перспективі й у прем’єр-лізі, — каже Василь Берташ. — Реконструкція стадіону «Авангард» — це один із наймасштабніших обласних проектів, а тому потребує громадського обговорення. Найперше поцікавимось, як оцінюють проект спортсмени і тренери, врахуємо слушні зауваження та пропозиції і мешканців області. Саме тому задум презентували для громади ще на стадії розробки проекту.

Василь Берташ, на рахунку якого втілення багатьох подібних важливих проектів в області (за фахом він інженер-будівельник з великим досвідом), розповів, що після обговорення та вивчення думки громадськості буде ухвалено остаточне рішення щодо реконструкції головної споруди Рівненщини. Якщо воно буде позитивним, то на реалізацію проекту вартістю майже 200 мільйонів гривень залучатимуть усі можливі джерела фінансування. А комерційні зони — кафе, готелі, оздоровчі комплекси — відразу запропонують зводити та використовувати бізнесменам.

Але такі витрати варті того, щоб мешканці області мали належні умови для занять фізкультурою і спортом, вели здоровий спосіб життя, вважає керівник області.

Фото автора.

Таким після реконструкції бачать проектанти  стадіон «Авангард» у Рівному.