Питання підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, лібералізацію візового режиму та проблеми місцевого самоврядування обговорювали вчора під час круглого столу народні депутати, представники європейського парламенту, експерти.
Народний депутат, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук (фракція ВО «Батьківщина») вважає, що економічний блок Угоди про асоціацію не представлено належним чином громадськості. Тому політики, представники громадських організацій повинні проводити зустрічі з людьми і пояснювати їм, що буде підписано.
Що стосується політичної частини Угоди, то, за його словами, партію «Батьківщина» насамперед турбує питання Юлії Тимошенко. «Це проблема судової системи, на що неодноразово звертав увагу Євросоюз. З такою судовою системою не можна забезпечити дотримання прав і свобод громадян. Без вирішення цього питання рухатися далі неможливо. Адже економічні вигоди для нашої країни і ЄС очевидні, а політичні — все залежатиме від того, як виконуватиметься Угода», — зазначив парламентарій.
Угода про асоціацію, підкреслив народний обранець, — це дуже прогресивний документ, який надає нам шанс. «Якщо прийматиметься тільки гарне законодавство, але не зміниться культура його виконання, ми не досягнемо успіху, а ідея євроінтеграції буде дискредитована», — наголосив М. Катеринчук.
Відповідаючи на запитання, що очікує Україну після вступу в ЄС, парламентарій підкреслив: наша країна насамперед отримає можливість продавати вітчизняну продукцію на європейському ринку.
Учасники круглого столу відзначили прогрес в євроінтеграційних прагненнях України, який чітко виражений в неконструктивному тиску з боку Росії. Це, у свою чергу, дало поштовх для консолідації політичних еліт протилежних таборів і сприяло ухваленню необхідних євроінтеграційних законопроектів парламентом. Зокрема, заслуговують на увагу внесені зміни до Кримінального процесуального кодексу та Кримінально-виконавчого кодексу, призначення виборів у п’яти проблемних округах на 15 грудня цього року. Водночас наголошувалося, що залишаються питання щодо реформування судоустрою, органів внутрішніх справ, створення Державного бюро розслідувань тощо. Також, на думку учасників, потребують удосконалення закони у сфері боротьби з корупцією. Всі ці недоліки, вважають вони, можуть бути вирішені законодавчими і виконавчими органами влади до початку саміту східного партнерства у Вільнюсі.
Перспективи
Це відкриє двері для серйозних системних інвестицій у виробництво. Також буде запроваджено безвізовий режим для наших громадян, нові екологічні норми і стандарти їжі та довкілля, нові стандарти в лікуванні та освіті, створення нових робочих місць, зростання ВВП тощо.