Саме із таким порядком денним пропонується провести Всеукраїнський муніципальний форум.
Це рішення було ухвалено на розширеному засіданні президії Української асоціації районних та обласних рад.
Вирішено запропонувати Асоціації міст України, Асоціації сільських та селищних рад розглянути питання щодо проведення зазначеного форуму в рамках Національного конгресу місцевого самоврядування.
Такий публічний захід можна розглядати як логічний етап на шляху до саміту «Східного партнерства», запланованого на кінець листопада у Вільнюсі.
На майбутньому форумі можна було б підбити підсумки громадського обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади і ухвалити на ньому відповідне рішення.
В інформації президента Асоціації, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, виступах членів президії докладно йшлося про перебіг підготовчої роботи. Члени Асоціації — а це Верховна Рада Автономної Республіки Крим, всі обласні, 391 районна ради — брали активну участь у розробці проекту Концепції, його обговоренні на місцях. У цілому оцінка підготовленого документа схвальна. Пропонується найближчим часом провести за участю Президента України Віктора Януковича представницький форум. Підготовлено проект програми цього заходу, склад учасників, інші організаційні питання.
Крім цього, ухвалено рішення про робочу зустріч представників Асоціації з міжфракційним депутатським об’єднанням «За розвиток місцевого самоврядування» та про утворення організаційного комітету з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування.
Для прискорення вирішення актуальних питань розвитку місцевого самоврядування, приведення нормативної бази у відповідність до положень Європейської Хартії місцевого самоврядування, удосконалення взаємодії з народними депутатами України, їх об’єднаннями запропоновано прийняти низку нових законопроектів та внести зміни в чинні закони.