Кіровоградщина на місці форсування Дніпра біля села Куцеволівка Онуфріївського району прийняла від Полтавщини Всеукраїнську естафету пам’яті «Слава визволителям України», присвячену 70-й річниці Великої Перемоги. 
Один з її символів — артилерійську гільзу — вручив ветеранам і молоді голова обласної ради Микола Ковальчук. Він зазначив, що естафета пам’яті пройде усіма містами і селами Кіровоградщини, де відбудуться зустрічі з фронтовиками, мітинги, концерти бойової пісні та інші заходи. Згадуючи імена тих, хто не повернувся з поля бою, учасники мітингу-реквієму, що відбувся в центрі села біля братської могили, поклали квіти до підніжжя солдатського обеліска та до пам’ятного знака на місці форсування Дніпра. На знак глибокої шани до тих, для кого Дніпро став останньою домівкою, спустили на воду вінки.
Продовжуючи бойові та патріотичні традиції, члени пошукових загонів Кіровоградщини не лише вивчають невідомі сторінки історії Великої Вітчизняної війни, а й встановлюють місця поховання загиблих бійців, імена невідомих солдат. Останки 150 воїнів радянської армії, знайдені ними на місцях бойових дій, перепоховали з військовими почестями у сусідньому селі Успенка.
У жорстоких боях за визволення Онуфріївського району протягом двох місяців полягли десятки тисяч солдатів 18 національностей. Загинуло понад п’ять тисяч його жителів.
ФАКТ
На Велику Вітчизняну війну з Кіровоградщини пішло майже 200 тисяч жителів. Не повернулися понад 90 тисяч, майже 50 тисяч вважаються зниклими безвісти.
Учасники естафети пам’яті на березі Дніпра біля села Куцеволівка.
Фото Руслани СОРОКИ.