Останнім часом долар в обмінниках піднявся в ціні.  Нещодавно його можна було купити за 8,1 гривні. Сьогодні ж маємо новий курс — 8,2 гривні. Підвищення нібито незначне, проте важливо, аби ці десять копійок не стали стартом падіння національної валюти. Більшість економічних експертів переконані:  запас міцності принаймні на цей і наступний рік у гривні є. Питання лише в тому, що відбувається з економікою: вона вичерпує цей запас чи долає тимчасові труднощі?
Економічні прогнози сьогодні справді невтішні. Якщо на початку липня передбачалося, що за результатами 2013 року ВВП збільшиться на 0,2 відсотка, то наразі очікують не зростання, а навпаки — його падіння, в середньому на 0,17 відсотка. 
«Падіння ВВП незначно вплине на курс гривні. Запас міцності української економіки на цей рік достатній», — запевнив учора під час прес-конференції експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук. З ним погоджується й економіст, екс-голова групи радників НБУ Віктор Лисицький.
Незначне падіння національної валюти фахівці пояснюють сезонним збільшенням попиту з боку імпортерів. «Як правило, у цей час підприємці активно закуповують товари, щоб продати їх у передноворічний період», — вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Однак, на думку його колеги, керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Миколи Івченка, вище 8,5 гривні за долар курс цього року не підніметься.
Заспокоює громадян і Нацбанк. Заступник голови НБУ Віра Ричаковська в інтерв’ю «Комсомольской правде» гарантувала, що курс національної валюти залишиться керованим. «Ми давно у спільній заяві з урядом задекларували, що маємо керований плаваючий курс», — нагадала представник регулятора. До речі, проект бюджету країни на наступний рік, який нещодавно мали змогу розглянути експерти, розрахований на прогнозі курсу у 8,4 гривні за долар. Тож очевидно, що Кабмін з Нацбанком точно не планують відпускати національну валюту у вільне плавання.
Водночас експерти попереджають: якщо ситуація в економіці не зміниться, то про стабільність гривні можна буде забути.
Вл. інф.