Чиновники рапортують про готовність до опалювального сезону на 99%. Та чи справді система ЖКГ готова до тривалої холодної зими, з’ясовували учасники круглого столу. Участь у ньому взяли народні депутати, експерти та представники влади.
На думку народного депутата, першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Геннадія Зубка, процес підготовки до опалювального сезону залишається незмінним з року в рік. «Щороку доповідається про стан готовності на рівні 97—98 відсотків. А що зроблено на стратегічному напрямі? На жаль, нічого», — зауважив він.
Депутат переконаний: на засіданні мав би бути присутній представник Мінфіну, який би пояснив, яким чином погасити борг підприємств теплопостачання перед «Нафтогазом України», який становить 17,5 млрд. грн. «Питання в тому, що це системна проблема в розрахунках за газ. Фактично теплогенеруючі компанії, не отримавши субвенцію з різниці в тарифах, спрямували свої кошти не на розрахунок за газ, а вклали кошти в ремонт або заміну магістралей. Тому має бути чітка відповідь на запитання: де взяти гроші, щоб розрахуватися», —  наголосив народний обранець. Він повідомив також, що в НАКу не вистачає власних ресурсів для того, щоб протриматися всю зиму. А запропонований Міністерством фінансів інструмент у вигляді векселів, «Нафтогаз» не влаштовує, бо це — прямі збитки. «Тож нині маємо серйозно замислитися над тим, як знайти дієвий механізм для розрахунків за спожиту енергію», — наголосив Г. Зубко.
У свою чергу, голова наглядової ради ПАТ «Київенерго» Іван Плачков вважає неподобством факт, що нині до опалення підключено лише 40 відсотків дитячих садків. «Чому діти у 60 відсотках садків мерзнуть? Чому в лікарнях, пологових будинках мерзнуть люди?» — наголосив він. За його словами, у багатьох країнах взагалі немає поняття опалювального сезону. «Чому ж у нас він має починатися за вказівкою чиновників? Це рудименти радянської епохи. Ми ж перейшли на нову систему взаємовідносин — ринкову. То чому ж не можна виключити поняття «опалювальний сезон». Споживача не цікавлять нюанси, він хоче отримати тепло», — зауважив І. Плачков.
Тож екс-міністр енергетики пропонує наступного року спробувати відійти від поняття «опалювальний сезон». Відповідний експеримент, на його думку, можна провести в Києві. «Споживачі самі вирішуватимуть, коли відключатися від опалення. Але водночас мають пам’ятати, що платіжна дисципліна буде дуже жорсткою», — наголосив І. Плачков.