Чотири з дев’яти цукрозаводів працюють на Вінниччині. Решта підприємств через негоду не може зробити необхідний для роботи запас сировини.
— Працюють ті підприємства, власники яких орендують землю і вирощують для себе цукрові буряки, — пояснили в обласній асоціації «Поділляцукор». — Це Гайсинський, Жданівський, Крижопільський і Юзефо-Миколаївський цукрозаводи. Навіть за несприятливих погодних умов тут використовували додаткову техніку, щоб викопати і вивезти сировину з поля. Натомість на більшості сільськогосподарських підприємств чекають, доки підсохне перезволожений ґрунт. Тому заводи, де уклали договори з такими господарствами, не можуть розпочати сезон цукроваріння.
— Із таким запізненням цукровари краю давно не стартували, — каже заступник начальника департаменту агропромислового розвитку Вінницької облдержадміністрації Валентина Кирилюк. — Солодкі корені зібрано менш як на десяти тисячах гектарів із загальної площі 65 тисяч гектарів. З поля вивезено трохи більше половини сировини з майже 400 тисяч тонн викопаних буряків. Пізній старт передбачає втрати. Їх уже зазнали буряківники та цукровари.
Не радує навіть висока врожайність коренів — у середньому з гектара збирають по 411 центнерів. Через дощі знизилася на 1,5—2 відсотка цукристість. Поки що на Вінниччині зварили 35 тисяч тонн солодких кристалів. Річна потреба регіону становить 50 тисяч тонн цукру.