Минулої неділі славне прикарпатське місто Галич відсвяткувало 1115-ту річницю з дня першої письмової згадки. 12 травня 2013 року Верховна Рада України ухвалила Постанову № 287-VІІ про урочисте відзначення цієї знакової події.

Святкування розпочалися зі святої літургії в місцевих храмах, продовжились — велопробігом вулицями міста, погашенням ювілейної поштової марки, численними виставками та майстер-класами народних умільців.

На Майдані Різдва, де височить постамент українського короля Данила Галицького, відбувся урочистий прийом та поздоровлення від офіційних делегацій, що прибули на День міста з Польщі, Угорщини, Німеччини, а також зі Львівщини та Донеччини.

Міський голова Галича Орест Трачик зачитав телеграму Голови Верховної Ради України Володимира Рибака. 

У вітальному слові глава парламенту відзначив «особливу роль Галича у суспільно-політичному, економічному, духовному та культурно-мистецькому житті Прикарпаття» і наголосив, що «в столиці могутньої Галицько-Волинської держави, місті короля Данила був колись наймогутніший осередок нашої державності, що продовжив традиції Київської Русі. Минули роки, але й сьогодні «особлива енергетика Галича», усі його історичні пам’ятки «спонукають до переосмислення минулого та надихають на творення великого майбутнього». Глава парламенту не сумнівається: «Місто й далі розвиватиметься та ставатиме красивішим та ошатнішим, бо запорукою цього є самовіддана та наполеглива праця городян, які дбайливо зберігають неповторну ауру міста...».

На підтвердження гарних перспектив для історичного районного центру голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк повідомив, що Галицькою районною владою буде створено організаційний комітет задля «відновлення історичної справедливості щодо цього давнього українського міста, яке має повне право стояти в одному ряду поруч з Києвом». Першочерговим завданням представників комітету має стати напрацювання плану реконструкції та реставрації міської території у радіусі 20 кілометрів. Щоб до наступного ювілею «Галич постав у всій своїй красі таким, яким був 1000 років тому».

Не поскупились на добрі слова та побажання для галичан та їхнього міста і народні депутати Олександр Сич, Марія Матіос та уродженець Галича Роман Чернега. Представники фракції «УДАР» у Верховній Раді передали градоначальнику для експозиції місцевого музею репродукції старовинних поштових листівок про Галич. А письменниця М. Матіос, яка більшість своїх творів написала на Прикарпатті, зауважила, що наступну книжку творитиме саме у Галичі, бо «тут великі поклади історії і сама земля диктує потрібні слова».

 

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.

Театралізоване дійство княжої доби.

Народні депутати (праворуч) Роман Чернега та Марія Матіос дарують міському голові Галича Оресту Трачику (ліворуч) експонати для місцевого музею.