Багато хто в нашій країні йде «до Європи» лише на словах, а ось у компанії ПАТ «Хмельницькобленерго» роблять конкретні, зримі та відчутні кроки.

Так, у вересні в місті Дунаївці відбулося відкриття адмінприміщення тутешнього району електромереж та сервісного центру обслуговування споживачів. Якби на святкування прибули французи, німці чи поляки, вони б підтвердили: саме такі, комфортні, стовідсотково облаштовані для зручності клієнтів, в їх країнах різноманітні служби.

У сервісному центрі обслуговуватимуть населення та юридичних осіб району. Якщо раніше клієнти потерпали від незручностей (кабінети службовців було розкидано по різних закутках, народ блукав коридорами), то тепер одразу на вході розташували операторів усіх послуг: можна отримати та сплатити рахунки, оформити всю документацію для приєднання до електромереж, пільги та субсидії, укласти договір, замовити повірку чи заміну приладу обліку...

Відкрито громадську приймальню та оформлено куточок споживача. На великому моніторі в холі повсякчас транслюється корисна для клієнта інформація.

Та й зовні приміщення (на знімку) осучаснили, розбили охайні зелені газони та квітники, колись неприглядний сірий РЕМ (район електромереж) тепер став окрасою вулиці й міста.

 На святкові врочистості до районних енергетиків прибули заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Леонід Гураль, генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак, керівники територіального підрозділу НКРЕ та інспекції Держенергонагляду в Хмельницькій області Віктор Кукуруза, Петро Григор’єв, влада міста та району, представники громадськості, колеги з інших районів електромереж.

У студії відеоселекторних нарад журналісти засипали запитаннями Олександра Шпака, Леоніда Гураля та директора Дунаєвецького РЕМ Михайла Поліщука. Не дивно, бо подоляни жваво цікавляться розвитком енергетики, очікують, що держава врешті-решт обере стратегію переходу на власні енергоресурси. Громадяни хочуть, щоб їхні населені пункти засяяли, адже темної пори в багатьох селах не світить жоден ліхтар.

— Хмельницькобленерго» йде в цьому питанні назустріч кожній громаді, — каже Олександр Шпак, — але потрібна тісна співпраця з сільрадами. Щороку з облбюджету до районів на це спрямовують кошти, їх адресують сільським громадам. Але деякі сільські голови вважають головним пріоритетом дороги, хоча за вартість одного кілометра можна освітити всі села тієї чи іншої сільської ради.

Серед реконструйованих соціально-культурних об’єктів Дунаєвецького району РЕМ гідно посів перше місце. Духовий оркестр додавав святкового настрою. А коли присутні після перерізання символічної стрічки переступили поріг приміщення, то потрапили на освячення. Не тільки оновлені стіни, а й усіх людей окропили святою водою. Це дуже символічно, адже жодна галузь не здатна розвиватися без споживачів. А в Дунаєвецькому РЕМі їх кількість із року в рік зростає. Загалом майже 60 відсотків послуг енергетичної компанії споживає населення.

У краї нині відкрито вже сім сучасних сервісних центрів, на черзі такі само приємні події в Городку, Ярмолинцях. Наприклад, у Городку в 2003 році компанія придбала частину приміщення верстатозаводу, де й облаштовує центр. Кожен із таких кроків дається нелегко. У тих-таки Дунаївцях капітальний ремонт приміщення тривав два з гаком роки.

— Ми не розпорошуємо кошти, — каже генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак, — а концентруємо їх, щоб не повертатися сюди вже років зо тридцять. Створення сервісного центру відповідає європейським стандартам і є втіленням стратегії «Споживач — найвища цінність компанії». Мережа таких центрів та пунктів формуватиме прозоре інформаційне і правове середовище між енергопостачальною компанією та споживачами електроенергії.

Підвищивши рівень послуг та комфортність обслуговування, гарантуючи надійне електропостачання та енергетичну безпеку, в РЕМ очікують і від клієнтів безпечного споживання та зростання рівня сплати за енергоносії. Леонід Гураль зазначив, що йому подобається мати справу з дунаєвецькими енергетиками, бо вони — люди справи. Він висловив побажання іншим підприємствам та організаціям, які надають комунальні послуги, спрямовувати всі свої зусилля на створення таких еталонних сервісних центрів.

Головного ініціатора та натхненника реконструкції Дунаєвецького РЕМ Олександра Шпака відзначили ювілейною медаллю Дунаєвецького району. А енергетики ще й щиро дякували за активну участь у проектуванні, організації будівельних робіт та введенні в експлуатацію сервісного центру директору Дунаєвецького РЕМу Михайлові Поліщуку, директору підприємства «Базис», генеральному підряднику Францові Решетніку, виконробу цього підприємства Мар’янові Олексіву, головному інженеру підприємства «Електро» Анатолієві Корчаку, директору «Центру інновацій та технологій» Максимові Іванову, заступнику головного інженера ТОВ «Кондиціонер» Олександрові Домбровському. Найкращі вітання отримав і головний інженер Дунаєвецького РЕМу Олександр Надворний, котрому в цей день виповнилося 60 літ.

ПРЯМА МОВА

Леонід ГУРАЛЬ, заступник голови Хмельницької облдержадміністрації:

 

«Енергетичній галузі сьогодні належить одне з головних місць в економіці України, а забезпечення її розвитку є стратегічним пріоритетом, про що заявляє і Президент України. Глава держави наголошує: енергетична незалежність — запорука успішного економічного розвитку країни та зростання рівня добробуту населення, енергетика забезпечує життєдіяльність усіх галузей народногосподарського комплексу, установ, організацій, створює затишок на робочих місцях та в оселях громадян. Основні стратегічні завдання енергетиків Хмельницької області — підтримання надійності електропостачання, забезпечення 100-відсоткових розрахунків споживачів, зменшення технологічних витрат електроенергії, вдосконалення системи управління».

ДО РЕЧІ

Дунаївці саме відзначали 610-ту річницю з дня першої писемної згадки про цей населений пункт, а однойменний район — 90 років із дня заснування. Відкриття сервісного центру ввійшло до списку 90 гарних справ, які краяни присвятили ювілею свого району. 

МОВОЮ ЦИФР

У модернізацію офісу Дунаєвецького РЕМ «Хмельницькобленерго» вклало понад шість мільйонів гривень.

Головний натхненник облаштування сучасних сервісних центрів на Хмельниччині  генеральний директор ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак.

Дунаєвецький РЕМ став окрасою міста і району.

Фото автора.