Понад двадцять тисяч мешканців Добровської долини, що на околицях кримської столиці, виявилися заручниками фінансових проблем НАК «Нафтогаз України» і будівельників. Ще минулої осені до їхніх сіл підвели газ, але в результаті люди мерзли цілу зиму і зі страхом чекають настання нових холодів.

А починалося все якнайкраще. У селі Зарічному і сусідньому з ним мікрорайоні «Буки» люди чекали природний газ не один десяток років. «Можна сказати, це була заповітна мрія всіх наших жителів, ще з радянських часів, — розповів «Голосу України» депутат Добровської селищної ради Григорій Балабанов. — Чули, напевно, про «золоту лихоманку». Отож, коли нам сказали, що є реальна можливість забути про пічне опалення, в нас почалася справжня «газова лихоманка». Так нам хотілося швидше провести газ».

Розуміючи, що намір не з дешевих, селищна рада пішла людям назустріч, максимально постаралася знизити плату за землю під трасою газопроводу і за власний кошт оплатила проект. Замовником стало ПАТ «Кримгаз», а підрядником — ПАТ «Кримгазбуд». Кошторисна вартість газифікації двох населених пунктів становила 25 млн. 239 тис. грн. За ці кошти підрядник мав побудувати магістральний газопровід високого тиску, а розведення мереж середнього тиску вулицями селяни робили за свої кревні.

Навіть за всіх поступок з боку селищної ради сума все одно вийшла чимала. За розведення вулицею до свого двору люди платили від 10 тис. грн. до 13 тис. грн. Ще приблизно стільки само довелося викласти за газифікацію самих будинків, перероблення систем опалення, не рахуючи купівлі плит, котлів, радіаторів та іншої техніки. Тож у середньому вийшло ого-го-го як багато для сільського мешканця.

Суми виявилися такі, що багатьом довелося залазити в кредити, щоб подужати це будівництво, але люди пішли на це, бо мріяли одержати таке благо цивілізації, як газ. Рада міністрів Криму теж вирішила не відставати і з власного бюджету виділила на об’єкт 9,6 млн. грн., щоб здати його до холодів. Улітку 2012 року роботи почали з двох боків, а до осені зварили «золотий» стик. І...

Та де там... Закінчувався жовтень, люди з нетерпінням чекали тепла в будинках, а газу як не було, так і немає. «З’ясувалося, що із залишку кошторисної вартості об’єкта НАК «Нафтогаз України» не оплатив свою частину капвкладень, а підрядник відмовився здавати об’єкт із боргом», — розповів «Голосу України» начальник відділу містобудування Добровської селищної ради Сергій Тимошенко.

У результаті залишок боргу в розмірі 11 млн. 500 тис. грн. перейшов на 2013 рік, але й він уже закінчується, а віз і нині там. Мешканці сіл, які повірили у світлу перспективу, опинилися і з боргами по кредитах, і без газу.

Підрядник «Кримгазбуд» теж потрапив у делікатне становище. На підприємство подали до суду його постачальники. Він брав у них труби для газифікації долини в борг, за цінами 2011 року, але оскільки фінансування зависло, з нього тепер вимагають повернути гроші за труби за поточними цінами 2013 року, а це вже собі у збиток. Єдина надія на те, що НАК «Нафтогаз України» погасить свою частину боргу й розрахується з підрядною організацією.

А поки НАК «Нафтогаз України» розбирається з боргами, жителі Добровської долини не знають, як вони переживуть майбутню зиму і з жахом чекають настання холодів. «Ніхто в нас не був готовий до того, що епопея з пуском газу затягнеться на два роки. Адже люди розібрали вдома печі й минулу зиму змушені були або зігріватись електрокамінами і платити божевільні гроші ще й за електроенергію, або попросту мерзнути, — каже депутат Балабанов. — Виходить, що нас просто провокують на якісь акції протесту».

Не вірячи більше нікому, ініціативна група жителів готує збір підписів під зверненням до Президента. Адже до початку нового опалювального сезону залишається зовсім мало, і надії одержати обіцяний газ тануть у мешканців Добровської долини, як короткі осінні дні. Цікаво, а що думають з цього приводу в НАК «Нафтогаз України»?

Автономна Республіка Крим.