Учора в Україні розпочалася чергова призовна осіння кампанія на строкову службу в армію. Вона може стати останньою в історії Збройних Cил України. Принаймні про це офіційно заявляє керівництво військового відомства.
А поки що, протягом жовтня-листопада, військкомати призвуть і відправлять у війська 10 тисяч 800 новобранців. Із них у ЗС України — 5000, Внутрішні війська МВС України — 4 тисячі 800, Державну спеціальну службу транспорту — 1 тисячу осіб.
«Строковиками» насамперед комплектуватимуться військові частини та підрозділи Повітряних сил ЗС України, які несуть бойове чергування з протиповітряної оборони, охороняють арсенали, бази і склади.
 
 
Із понад одного мільйона громадян призовного віку відбирали кращих — придатних за станом здоров’я, рівнем освіти та морально-діловими якостями. Це історичне молоде поповнення востаннє віддасть громадянський обов’язок батьківщині у вигляді недобровільної служби в армії. Далі їх мають повністю замінити ті, хто служитиме за контрактом. Незважаючи на те, що чисельність ЗС за останні роки істотно скоротилася, бажаючих працювати на армію за гроші не так вже й багато. Хоча нині військові комісаріати проводять потужну рекламну атаку в пошуках таких хлопців. У деяких військкоматах призовникам цього року пропонували одразу записуватися в контрактники, обминаючи строкову службу.
За словами першого заступника начальника Головного управління персоналу Генерального штабу ЗС України генерал-лейтенанта Броніслава Жуковського, контракт зі Збройними Силами уклали 8 тисяч громадян, і нині в нашій армії контрактниками укомплектовано близько 60 відсотків посад рядового та сержантського складу.
Армія, переходячи в статус роботодавця, має чимось привабити потенційних найманих військовослужбовців. На великі оклади навряд чи вистачить грошей. А от стимулювання інтересу до військової служби можливістю надалі одержати бонус на безплатне навчання у ВНЗ може стати хорошою мотивацією.
Ну, а молоде поповнення останнього обов’язкового призову почнуть відправляти у військові частини вже з 7 жовтня.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.