На Волині, у прикордонному містечку Устилуг, 29 вересня після тривалого ремонту і реставрації відчинив двері єдиний у світі музей-садиба Ігоря Стравінського.

Ще на під’їзді до будівлі видно разючі зміни. Садиба, споруджена за проектом самого Стравінського, де нині розташований музей, нарешті набула первісного вигляду. Важко повірити, що два роки тому це була типова двоповерхівка —  так у 1960-х «вдосконалили» оселю композитора, підлаштовуючи будинок під гуртожиток. Свого часу владі вистачило глузду відкрити тут музичну школу. А в 1990-му в садибі почав діяти музей композитора.

Чимало старань для відновлення автентичного вигляду споруди доклала будівельна фірма «Нова Аркада» із сусіднього з Устилугом Нововолинська. Генеральний проектувальник об’єкта — інститут «Укрзахідпроектреставрація» (Львів). Директор Приватного підприємства «Нова Аркада» Юрій Новосад не без гордості зазначає, що будівельні розчини, столярні вироби, черепиця — все відповідає зразкам початку 1900-х років, а роботи виконано якісно і на совість.

За годину до полудня починають приїжджати гості: з Москви — праправнучата племінниця Ігоря Стравінського Анастасія Козаченко, яка представляє тут Державний центр сучасного мистецтва, із Санкт-Петербурга — доктор мистецтвознавства, професор Михайло Лобанов та історик театру, продюсер і драматург, член Спілки композиторів Росії Костянтин Учитель. На свято прибули також міністр культури України Леонід Новохатько, Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи, Генеральний консул Російської Федерації у Львові Олег Астахов. Ну і звичайно ж, один із ініціаторів та організаторів відновлення первісного вигляду садиби Ігоря Стравінського — голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, якому й належало відкрити врочистості.

— Ігорю Стравінському аплодували слухачі Європи та Америки, — зазначив він у своїй промові. — Та мало кому відомо, що родом він з України. Саме Волинь і Устилуг стали малою батьківщиною для трьох поколінь Стравінських: знаменитого співака Маріїнського театру в Петербурзі Федора Стравінського, його сина — композитора Ігоря Стравінського та його внука — Федора Ігоревича Стравінського, визнаного швейцарського художника.

Ігор Стравінський називав Устилуг «райським куточком для творчості». Тут написав 17 кращих своїх творів. В основі багатьох з них — волинський фольклор — це відчутно в балетах «Жар-Птиця», «Петрушка», «Весна священна», «Весіллячко».

— Ми, волиняни, — зазначив Борис Клімчук, — не лише пишаємося своїми видатними земляками. На мій погляд, цього мало. Їх величні постаті ми намагаємося перевести в категорію живих і сучасних сьогоднішніх  українських традицій. Бо саме в цьому головний сенс усіх історичних дат і особистостей, яких відзначаємо і шануємо, яких наближаємо і беремо до себе.

З 1994 року в Луцьку проходить фестиваль класичної музики «Стравінський та Україна». Ми давно запровадили і реалізуємо обласну мистецьку премію імені Ігоря Стравінського, на його честь названо наше обласне училище культури і мистецтв. Не випадково в музеї-садибі облаштовано і дитячу музичну школу. Тут звучить і звучатиме музика, насамперед, музика Ігоря Стравінського. В наших амбітних планах — розширити цю школу. Маємо багато задумів щодо того, як наблизити композитора до нас ще ближче, щоб він був з нами завжди.

— Ігор Стравінський — постать, яка належить світовій та європейській культурі. Ця людина жила в Швейцарії, Франції, США, упокоїлася на кладовищі у Венеції. Але найперший і єдиний музей у всьому світі є тут — в Устилузі, — сказав у своєму виступі міністр культури України Леонід Новохатько. — Дякую всім, хто долучився до його створення.

Ігор Стравінський — людина, котра мала глибоке українське коріння. Його предок в далекому 1597-му був війтом Києва. Його батько співав у Київській опері й вважався попередником Шаляпіна.

Лише півтора року минуло відтоді, як Президент Віктор Янукович дав доручення, — і музей є. Щиро дякую і будівельникам, і всім причетним, і вам, пане голово облдержадміністрації, за такий європейський менеджмент у культурі. Хай Україна рівняється на вас.

А ось біля мікрофону праправнучата племінниця Ігоря Стравінського Анастасія Козаченко.

— Дуже дивно, що в Росії досі нема жодного музею, який би міг увічнити пам’ять великого композитора, — сказала вона. — Хочу подякувати за виконану унікальну роботу в Устилузі й за те, що Україна вшановує пам’ять великого композитора, мого прапрадіда. Вся наша сім’я глибоко кланяється вам за те, що ця справа продовжується і що цей музей існує.

Експозиція справді вражає. Садиба Ігоря Стравінського — усього за кілька сотень метрів від міжнародного автопереходу «Устилуг» на українсько-польському кордоні. Він, безумовно, стане прекрасною візитною карткою України. Загалом на цій ділянці шосе від Устилуга на заході до селища Олики на сході області — 50 пам’яток історії, архітектури і культури національного значення. Цікавішого коридору з Європи в Україну не знайдеш. Вкладені кошти на облаштування цих туристичних об’єктів працюватимуть на імідж нашої держави, на її економіку.

Волинська область.

ФАКТ

На реставрацію та ремонт пам’ятки архітектури витрачено 3,9 мільйона гривень, з них 2,9 мільйона — з державного бюджету, решта — з обласного.

Символічну стрічку перерізають (зліва направо) голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, праправнучата племінниця Ігоря Стравінського Анастасія Козаченко, міністр культури України Леонід Новохатько.

 

Фото автора.