Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на третьому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 28—29 листопада цього року залишається ключовим пріоритетом зовнішньої політики України, і ми розраховуємо на підтримку Словаччини в цьому питанні. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі з Головою Національної Ради Словацької Республіки Паволом Пашкою у вівторок.
Під час розмови сторони відзначили активізацію двостороннього політичного діалогу в поточному році та обговорили низку питань щодо подальшої співпраці парламентів обох країн в економічній, політичній, культурно-гуманітарній сферах, а також щодо спрощення візового режиму.
В. Рибак підкреслив, що Словаччина — «наш сусід і надійний зовнішньополітичний партнер». Він нагадав, що у вересні цього року відбувся офіційний візит міністра закордонних справ України Леоніда Кожари до Братислави, та повідомив, що у грудні планується візит президента Словацької Республіки Івана Гашпаровича в Україну, опрацьовуються також терміни візиту глави словацького уряду Роберта Фіцо.
«Розвиток парламентаризму, — зазначив В. Рибак, — є однією з головних складових демократії. Ми зацікавлені в активній взаємодії Верховної Ради України з Національною Радою Словаччини». На його думку, значний резерв у подальшому поглибленні співробітництва мають групи міжпарламентської дружби, які функціонують у парламентах обох країн.
Голова Верховної Ради заявив, що «український парламент зацікавлений в отриманні законодавчого досвіду Словаччини в адаптації національного законодавства до вимог Європейського Союзу». У цьому контексті він нагадав про наявність значного невикористаного потенціалу міжпарламентського співробітництва також на рівні комітетів. «Більш ефективною має бути взаємодія між нашими депутатами в рамках міжпарламентських організацій, зокрема ПАРЄ, ПА ОБСЄ», — сказав В. Рибак. 
Відзначаючи позитивні тенденції у двосторонній торгівлі між Україною та Словаччиною, а саме — зростання товарообігу в першому півріччі 2013 року на 10 відсотків, керівник парламенту підкреслив, що українська сторона позитивно оцінює результати 4-го засідання Українсько-словацької змішаної комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва, яке відбулося 2—3 вересня цього року в Братиславі. «Розраховуємо також на успішне проведення в листопаді цього року в місті Кошице (Словацька Республіка) наступного засідання Українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва», — сказав він.
Сторони також обговорили питання культурно-гуманітарного співробітництва України і Словаччини. Зокрема, В. Рибак зазначив, що Україна здійснює необхідні заходи з метою підтримки словацької національної меншини в Україні, і за рахунок бюджетних коштів нашої держави фінансується діяльність школи зі словацькою мовою навчання та Центру словацької культури в Ужгороді (Центр культур національних меншин Закарпаття функціонує з жовтня 1999 року).
Водночас, зауважив Голова Верховної Ради, до цього часу невирішеним залишається питання започаткування діяльності Центру української культури в Пряшеві, оскільки словацька сторона досі не надала відповідних коштів, необхідних для проведення ремонту приміщення зазначеного Центру.
П. Пашка відзначив значний прогрес у розвитку України за останні роки. «Я переконався на власні очі, яким прогресивним шляхом крокує Україна», — сказав він і запевнив, що Словаччина буде надійним партнером і опорою нашій країні.
Голова Національної Ради Словацької Республіки також підтримав слова керівника українського парламенту щодо необхідності активізації стосунків між законодавчими органами обох країн, зазначивши, що національні парламенти відіграють значну роль не лише в законодавчій діяльності, а й «креативні у всіх засадничих питаннях». «Економічне і суспільне життя європейських країн неможливо уявити без впливу парламентів», — підкреслив він.
***
Укладення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС буде найкращим стимулом для України з точки зору подальшого здійснення широкомасштабних реформ, посилення демократичного розвитку, запровадження європейських стандартів життя. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі з Головою Представництва ЄС в Україні Яном Томбінським (на знімку) у вівторок.
В. Рибак підкреслив, що для України є важливим якнайшвидший початок тимчасового застосування Угоди. «Ми вітаємо узгодження всередині ЄС обсягів тимчасового застосування», — сказав він і додав, що в цілому це відповідає нашим очікуванням.
Керівник парламенту зазначив, що Україна докладає послідовних зусиль з метою забезпечення прогресу в реалізації реформ, зокрема тих, до яких прикута найбільша увага ЄС. Особливий наголос, за його словами, робиться на вдосконаленні виборчого законодавства та системи правосуддя, а також активізації процесу реформ відповідно до порядку денного асоціації Україна — ЄС.
На думку В. Рибака, важливу роль у цьому процесі повинен зіграти запланований на 10 жовтня ц. р. Національний круглий стіл з питань європейської інтеграції, в якому мають взяти участь Комісар ЄС Штефан Фюле, посли країн ЄС в Україні, а з українського боку — представники уряду та парламенту, лідери політичних партій, представники громадянського суспільства, бізнес-кіл та церкви. «Ми виходимо з того, що прогрес, досягнутий Україною, створює умови для підписання Угоди про асоціацію на саміті «Східного партнерства» 28—29 листопада ц. р. у Вільнюсі», — наголосив він.
Керівник парламенту висловив сподівання на підтримку з боку держав-членів та Єврокомісії щодо підписання Угоди про асоціацію, зокрема під час прийняття ЄС відповідного рішення, яке очікується в ході засідання Ради ЄС у закордонних справах 21 жовтня ц. р.
В. Рибак підкреслив, що для забезпечення максимального прогресу в реалізації євроінтеграційних реформ важлива злагоджена робота всіх гілок влади, провладних та опозиційних парламентських сил, на чому наголошував Президент України під час звернення до Верховної Ради 3 вересня ц. р. Він висловив переконання, що ця мета є цілком досяжною: «Парламент повернувся до нормальної роботи, об’єднавшись навколо європейського вибору України».
У цьому контексті він нагадав, що 5 вересня ц. р. ухвалено закон про проведення повторних виборів на п’яти округах, а також повідомив, що у питанні реформування системи правосуддя 19 вересня ц. р. було отримано позитивний висновок Конституційного Суду України щодо відповідності Основному Закону законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів. «Думаю, найближчим часом Верховна Рада України розгляне зазначений законопроект», — сказав В. Рибак.
Україна, за словами керівника парламенту, докладає максимальних зусиль до завершення виконання першої фази Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для громадян України. «Розширення нашого безвізового діалогу є ще одним важливим пріоритетом для України у відносинах з Європейським Союзом», — зазначив він.
В. Рибак також відзначив активну роботу Верховної Ради та уряду України, завдяки чому схвалено майже всі законодавчі акти, необхідні для завершення виконання першої фази Плану дій. Зокрема, за його словами, йдеться про реалізацію державної антикорупційної політики та вдосконалення системи захисту персональних даних. Він також нагадав, що 22 липня ц. р. Україна представила ЄС Третю доповідь про прогрес, досягнутий у виконанні першої фази Плану дій.
Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна перебуває на завершальній стадії виконання першої фази Плану дій. 
Вітаючи проведення Національного круглого столу з питань європейської інтеграції, Голова Представництва ЄС в Україні запропонував проводити його засідання на регулярній основі — раз на два-чотири місяці. Проведення таких заходів, на його думку, має консолідувати усі політичні сили та громадян не тільки на політико-економічній, а й на духовній основі, а також стати «дієвим інструментом» для України і ЄС.
Я. Томбінський вважає одним з важливих питань, що їх потрібно розглянути під час роботи круглого столу, роль громадських організацій в інформуванні щодо євроінтеграційних процесів та стратегічних цілей України.
 
Прес-служба Верховної Ради України.
Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Рибака з Головою Національної Ради Словацької Республіки Паволом Пашкою.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.