Підвела схема переробки буряків «з коліс»
Незважаючи на затяжні дощі, на Вінниччині продовжують копати цукрові буряки. Щоб не допустити зупинки двох працюючих цукроварень, у Гайсині та Крижополі, змушені використовувати додаткову техніку — гусеничні трактори буксирують з поля автомобілі, завантажені коренями. Ще на семи цукрозаводах не можуть розпочати сезон, бо не вдається зробити необхідний запас сировини.
— Синоптики запевняли, що дощі, які розпочалися у другій десятиденці вересня, припиняться через п’ять днів, — каже директор Крижопільського цукрозаводу Валентин Панчук. — Ми й повірили, запасли сировини навіть більше, ніж на п’ятиденку. А дощі затягнулися майже до кінця місяця.
Натомість фахівці обласного департаменту агропромислового розвитку вважають, що цукровари прорахувалися з обраною схемою доставки сировини. На обох названих цукрозаводах упродовж останніх років корені переробляють «з коліс».
— На цих заводах не побачите бурякових кагатів, — каже один з фахівців департаменту агропромислового розвитку. — Запас коренів підприємство робить край поля, та й то невеликий. Зрозуміло, що у буртах буряки в’януть, втрачають цукристість. Але така схема спрацьовувала за гарної погоди. Осінь в останні роки у нашому краї була справді золотою. Нинішні дощі перекреслили наміри цукроварів працювати «з коліс».
— Така непроста ситуація не вперше складається для заводчан, — каже фахівець обласної асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — За час роботи у галузі доводилося спостерігати і дощові осені, і ранні заморозки, бувало, корінці діставали з-під снігу, а то й взагалі залишали у полі. Чому? Бо збирати на морозі було собі дорожче. Буряківництво, так само, як й інші галузі аграрного сектору, надзвичайно залежне від погодних умов. Тому в радянські часи в наказному порядку вимагали робити подвійний запас коренів — бурти з буряків формували і на заводах, і в полях. Втрати від зберігання коренів у кагатах були менші порівняно з тими, коли б завод зупинився через відсутність сировини.
Гайсинський і Крижопільський цукрозаводи були на межі зупинки. За інформацією фахівців асоціації «Поділляцукор», на одному з названих підприємств вже здійснювали процес «висолоджування». Так цукровари називають методику вивільнення цукру з усіх точок технологічної лінії. До цього вдаються перед зупинкою заводу. Ситуація ускладнювалася ще й тим, що після масштабної реконструкції на названих заводах підвищили продуктивність переробки коренів. Протягом доби тут здатні переробити понад 7,5 тисячі тонн буряків. Це два найпотужніші цукрозаводи в області. Після тривалих консультацій інженерні працівники дійшли висновку, що економічно вигідніше зменшити до мінімуму переробку, ніж зовсім зупинити конвеєр. Хоча навіть за таких обставин втрат все одно не вдасться уникнути.
У п’ятницю дощі у краї припинилися. До того лило, як з відра. Ще й з блискавками і громом. Тепер синоптики прогнозують перші заморозки. Нічна температура вже становить плюс 3—4 градуси тепла. Витягувати буряки з багнюки і в холоді — не тільки вкрай погані умови для роботи, це ще й економічні збитки для буряківників і цукроварів.
 
Вінницька область.
Фото Галини КВІТКИ.
Коментар
Заступник голови Вінницької облдержадміністрації Валентин Поліщук:
— Затяжний старт сезону цукрозбирання через негоду вже позначився втратами. На початок вересня ми мали чудові показники для отримання приблизно такої ж кількості цукру, як торік — 365 тисяч тонн. Компенсувати скорочення посівних площ планували за рахунок урожайності й цукристості. Обидва названі показники на початок вересня були кращі, ніж минулорічні. Однак дощі, як кажуть агрономи, вимивають цукор. Навіть якщо дощі припиняться, ґрунт ще довго залишатиметься вологим. За таких умов доведеться додатково використовувати техніку, а отже, пальне. На заводах теж збільшать витрати для підготовки коренів до процесу переробки. Собівартість цукру нинішнього врожаю однозначно буде вищою, ніж торік. Неспроста фахівці вже прогнозують підвищення ціни на солодкі кристали.
Довідково
Станом на 27 вересня на Вінниччині зварено трохи більш як 30 тисяч тонн цукру. До сезону цукроваріння в області підготовлено сім переробних підприємств. Загалом заводи отримали квоту на реалізацію 360 тисяч тонн солодких кристалів. Однак зварити стільки цукру навряд чи вдасться. По-перше, площа посіву коренів зменшилася порівняно з минулим роком на 20 тисяч гектарів. По-друге, у роботу внесла корективи негода.