Хотів оформити право власності на землю. Місцева рада дала «добро», землевпорядна організація підготувала всю необхідну документацію та мала намір встановити межі в натурі (на місцевості), передавши мені межові знаки. За законом, передача межових знаків здійснюється за актом, підписати який маю не тільки я, а й власники сусідніх земельних ділянок. Однак мої сусіди підписувати акт відмовилися. З одним з них у мене давні неприязні відносини, інший претензій до мене не має, однак товаришує з тим... першим і підписувати акт відмовляється із солідарності.

Тож маю кілька запитань. Яким нормативним актом передбачено, що сусіди повинні підписувати акт про встановлення меж земельної ділянки? Як примусити сусідів підписати такий акт, якщо вони відмовляються?
І насамкінець ще одне, коли виникла вся оця проблема, у мене з’явилося запитання — а як мій сусід, той самий, що категорично відмовляється йти мені назустріч, приватизував свою земельну ділянку? Адже я жодного акта не підписував. Коли почали розбиратися, виявилося, що замість мене свій підпис поставила інша людина. І що мені тепер з цим робити? Хто повинен розібратися у фальсифікації та покарати винуватих?
В. Лебеда.
Дебальцеве Донецької області.
Порядок встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплено наказом Держкомзему від 18.05.2010 № 376 «Про затвердження Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками».
Розглянемо цей порядок та спробуємо знайти вихід з вашої ситуації.
Передача межових знаків дійсно відбувається в присутності власників сусідніх земельних ділянок. Для цього землевпорядна організація розсилає їм повідомлення із зазначенням дати та часу, коли здійснюватимуть процедуру. Повідомлення зазвичай розсилають поштою, рекомендованим листом з повідомленням. Законодавством передбачено, що якщо котрийсь із сусідів не з’явиться, це не повинно створювати жодних проблем — акт підписується без нього. Однак немає вказівки на те, що робити, якщо сусід присутній, але не хоче ставити свій підпис.
На нашу думку, і тут не повинно бути проблем. Представник землевпорядної організації має зробити відмітку в акті про відмову особи поставити свій підпис. І все. Далі акт вважається складеним, а межові знаки переданими.
Якщо ж у вашого сусіда є заперечення проти приватизації вами земельної ділянки, він повинен звертатися до суду і вже суд має приймати рішення хто правий. Натомість, його відмова підписати акт не повинна чинити перешкод у реалізації вашого права на приватизацію землі.
Тож у цій ситуації рекомендуємо наступне — вчергове звернутися до землевпорядної організації та вимагати від них передачу межових знаків. У разі заперечень зі сторони землевпорядників, просіть, щоб відмову юридично обґрунтували, адже жоден нормативний акт не передбачає, що погані відносини із сусідами можуть завадити приватизації землі.
Що стосується іншої частини запитання. Ви пишете, що ваш сусід приватизував свою землю зі зловживаннями. А саме — вас не повідомили про передачу межових знаків та не дали можливості засвідчити свою позицію в акті, натомість за вас підписалася інша особа. Тут можна говорити одразу про кілька порушень. По-перше, зі сторони землевпорядної організації, яка розробляла проектну документацію для вашого сусіда. Вони не повідомили вас належним чином в тому порядку, що описаний вище. По-друге, є порушення зі сторони тієї особи, яка підписалася на акті замість вас. І по-третє, ймовірно, ваш сусід свідомо не допустив вас до процедури передачі межових знаків, можливо, ввівши в оману землевпорядників.
Що за таких умов можна зробити? Звернутися до прокуратури та повідомити про порушення закону, просити провести перевірку та, в разі потреби, ініціювати кримінальне розслідування. Крім цього, ви можете звернутися до суду та оскаржувати право власності сусіда на землю, посилаючись на те, що процедура була здійснена з порушеннями.
Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ, юрист.
Фото Галини КВІТКИ.