Збережене в примітивних умовах зерно за кордон не продаси.
За вісім місяців нинішнього року з Житомирщини експортовано понад 400 тисяч тонн зерна — до Швейцарії, Білорусі, Польщі, Німеччини, Австрії, Росії, Іспанії та ПАР. Найбільша частка в експорті належить кукурудзі — понад 60 відсотків. 13,5 відсотка припадає на пшеницю.
Щоб вирощене купили за кордоном (це валютні надходження), воно повинно мати високу якість. Вітчизняний споживач теж цього вимагає. Пам’ятаєте популярне в часи Союзу гасло: «Не той урожай, що в полі, а той, що в коморі»? Тепер можна сказати так: «Не той урожай, що в коморі, а той, що на елеваторі». Адже в примітивних умовах складно підтримувати потрібні вологість і температуру. Елеватори для того й призначені, щоб ретельно очистити зерно від домішок, висушити та зберігати за стабільних умов.
За останні три роки в області введено в дію великі зерносховища: в Ружинському районі — потужністю 100 тисяч тонн, в Чуднівському — 80 тисяч, у Романівському — 87 тисяч тонн. Будують елеватори на 5—6 тисяч тонн підприємства у Новоград-Волинському, Попільнянському, Андрушівському районах. І це в області, яка раніше вважалася «не зерновою». Використання сучасної техніки, нових технологій дало змогу спростувати стереотип. Є ще один нюанс, який приваблює інвесторів на Житомирщину: урожаї тут стабільніші, адже менші ризики, пов’язані з погодними умовами — на відміну від окремих південних областей, де частина врожаю втрачається через посуху.
Свідченням такого інтересу стали урочистості на території Оліївської сільради (біля Житомира), де закладено «капсулу часу» у будівництво елеваторного комплексу потужністю 110 тисяч тонн. Причому зерно тут не тільки зберігатиметься: за годину вироблятимуть 10 тонн комбікорму для годівлі ВРХ, свиней, курей. Компанія-інвестор, до речі, вигідно вирізняється від інших потужних агрохолдингів, які працюють в області, але займаються тільки рослинництвом. Ця комерційна структура посідає друге місце в Україні за чисельністю худоби — 77 тисяч голів.
Оцінюючи значення інвестора, голова облдержадміністрації Сергій Рижук наголосив: великий агробізнес активно пішов на північну частину області, яка є глибоко поліською. Компанія орендує землю саме в таких районах. Це і перспективи розвитку для села, і ремонт доріг, і створення та покращення соціальної інфраструктури, поповнення місцевих бюджетів. Наприклад, до бюджету Оліївської сільради, за планами, щороку надходитиме 300—350 тисяч гривень. А на комбікормово-елеваторному комплексі працюватиме близько ста чоловік.
До речі, на Житомирщині вже 56 відсотків орної землі сільгосппідприємств перебуває під контролем інвестиційних компаній. Вони виробляють три чверті зерна, майже 90 відсотків зернової кукурудзи, понад 70 відсотків сої, соняшнику та ріпаку.
 
Житомирська область.