Відповідне рішення міськвиконком ухвалив на позачерговому засіданні минулої суботи. Його терміново, у вихідний день, скликав міський голова Олександр Мамай після п’ятничного штурму будинку міськради земляками, переважно пенсіонерами, яких обурило підвищення у 2,5—3 рази тарифів на житлово-комунальні послуги. Про ці події «Голос України» вже повідомляв. Новітню «полтавську битву» за зниження тарифів не оминули увагою й офіційні особи, представники влади.

Першим відгукнувся на події у Полтаві Прем’єр-міністр Микола Азаров. На своїй сторінці у «Фейсбуці» він, зокрема, зазначив: «Питання в Полтаві, безумовно, вирішилося б без застосування силових методів, які я категорично відкидаю і вважаю неправильними. Кілька днів тому голова обласної адміністрації Удовіченко був запрошений на засідання Кабміну, де йому було доручено вжити всіх необхідних заходів для приведення у почуття пана Мамая — міського голову Полтави, і виконання рішення уряду про тарифи. Відповідні доручення були дані й іншим відомствам і міністерствам. І, безумовно, вони будуть виконані, і тарифи будуть переглянуті.  Для цього зовсім не потрібно було штурмувати міськраду, треба було просто поінформувати людей про це...»

У своєму суботньому зверненні до полтавців міський голова Олександр Мамай наголосив, що «навіть при піднятті тарифів у два з половиною рази вони залишалися найнижчими в Україні. Я виконую волю громади. Сьогодні виконком почув мене. Ми скасували тарифи. І, користуючись нагодою, я закликаю всі політичні партії, громадські організації протягом місяця принести свої розрахунки».

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко порадив очільнику Полтави спочатку подивитися, хто підготував таке рішення, і зробити висновки, в тому числі організаційні. А з іншого боку, створити компетентну групу, яка все порахує. І найголовніше — залучити громадськість. Щоб люди чітко розуміли, про що йдеться. «Думаю, помилка міського голови і його команди ще й у тому, що вони, скажемо так, дали можливість скористатися цією ситуацією політиканам, опозиційним народним депутатам», — сказав він.

До обрання у парламент народний депутат від Полтави та двох сільських районів Юрій Бублик також очолював орган місцевого самоврядування — одну з найбільших в області сільських рад. Минулої п’ятниці він та його колега Сергій Каплін фактично стали провідниками обурених мітингувальників, які взяли міськраду штурмом (пізніше до них приєдналися народні депутати Валерій Головко та Арсен Аваков) і домоглися скасування підвищених тарифів. Тож власкор «Голосу України» попросив пана Юрія висловити свою думку з приводу подій у Полтаві.

— Вважаю, що подібними звинуваченнями на адресу опозиційних політиків і народних депутатів міська й обласна влада тільки вдають хорошу міну при поганій грі, — наголосив народний депутат Юрій Бублик.

Водночас він зауважив, що сподівається на якомога швидше ухвалення Верховною Радою дієвого закону про місцевий референдум, згідно з яким територіальна громада допоможе таким діячам позбутися «теплих» посад без «бунтів» і «революцій».

На знімку: Олександра Мамая від розгніваних людей довелося охороняти.

Фото автора.

Дослівно

Народний депутат Юрій Бублик: «Адже зрозуміло кожному: достатньо було панові Мамаю  вийти на ганок будинку міськради й вислухати мітингувальників, поспілкуватися з ними — й ніякого штурму адмінбудівлі не було б. Адже вести прийом громадян, своїх виборців — то найперший обов’язок міського голови».