У Дніпропетровську з п’яти дитячих будинків залишився лише один. Решта закрилися, а їхні вихованці знайшли нові сім’ї. 

З десяти сиріт у дев’яти з’явилися турботливі батьки. Про це напередодні Дня всиновлення розповіла начальник управління у справах дітей міськради Алла Литовченко. Вона зазначила, що лише цього року нових мат і тат знайшли 36 дітей, з них тільки троє виїхали за кордон, решта виховуються на батьківщині. Показово, що знайшли свої нові сім’ї й четверо ВІЛ-інфікованих дітей.

Розв’язанню проблеми сирітства сприяє створення в місті дитячих будинків сімейного типу, а також підтримка прийомних сімей. Тільки з початку року їх членами стало понад 50 юних громадян.

«Працівники служби у справах дітей перевіряють, як живеться дівчаткам і хлопчикам у нових умовах. Такий контроль постійно здійснюється перші три роки після всиновлення, потім раз на три роки, — зазначила Алла Литовченко. — Іноземні родини, які всиновили дитину, контролюють консульські служби».

Нині в місті налічується 86 прийомних сімей, у яких виховуються 118 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Діє й 12 дитячих будинків сімейного типу.

З надією знайти теплу домівку живуть майже півтисячі юних дніпропетровців. А в базі даних усиновителів налічується лише 25 чоловік, які хочуть взяти дитину в свою сім’ю.

 

Вл. інф.