30 вересня — Всеукраїнський день бібліотек

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек кращі працівники цієї сфери отримали відзнаки і премії від Донецької обласної ради. Серед нагороджених почесною грамотою та премією в розмірі 1000 гривень — Світлана Леонова, провідний бібліотекар Нікішинської сільської бібліотеки-філії № 19 Шахтарської районної центральної бібліотечної системи.

У сільській бібліотеці тепло в буквальному й переносному значенні цього слова. Взимку тут навіть проводять уроки: у класах холодно, а в Будинку культури, де розташована бібліотека-філія, — затишно і зручно, є Інтернет, техніка та добірки книжок. Після того, як два роки тому заклад оснастили чотирма комп’ютерами і підключили до всесвітньої мережі в рамках програми «Бібліоміст», відвідувачів побільшало. Приходять усі: від дошколят до пенсіонерів, від фермерів до сільського голови.

— За два роки кількість відвідувань досягла майже 13 тисяч, — не приховує гордості Світлана Леонова. — Особливість роботи бібліотечного центру в тому, що ми не залишаємо читачів сам на сам з Інтернетом, а намагаємося поєднати сучасні технології з досвідом. Організовуємо курси для старшого покоління: ці люди потребують уваги, і неодноразової, конспектують кожне слово. Діти набувають навичок швидше, але досвід свідчить, що наша допомога все ж потрібна. Пояснюємо правила поведінки в мережі, віртуальний етикет. Школярам спершу пропонуємо пошукати інформацію в книжках. Хоча нині всі хочуть швидше, тому віддають перевагу комп’ютеру.

«Сучасна», «крута», «просунута» — такими епітетами наділяють сільську бібліотеку юні користувачі. Фермери Валерій Туренко та Володимир Якушов, які володіють технікою та самі обробляють землю, — постійні користувачі, хоча й зізнаються: часу на книжку буває обмаль. А ось для роботи бібліотека виявилася незамінним помічником. «Стало набагато зручніше купувати сільськогосподарський інвентар, добрива, насіння. Трапляється, телефонуємо бібліотекарю — і вона допомагає знайти одну або другу запчастину. Це значно скорочує витрати часу та грошей», — зізнається Якушов.

— Вважаю, що Нікішине виграло «джек-пот» в особі Світлани Миколаївни. Це надзвичайно душевна людина, завжди знаходить час для спілкування з кожним із відвідувачів, — запевняє продавець Світлана Тарасова. — Нещодавно за допомогою бібліотекаря та Інтернету знайшли сценарій проведення весілля. Погуляли від душі!

На полицях шафи — декоративні вироби, виготовлені руками дітей і дорослих. Сюди, до бібліотеки, приходять шукати інформацію про хобі, тут же залишають зразки творчості. Філія розташована у приміщенні Будинку культури, капітально відремонтованому кілька років тому за сприяння народного депутата України Юхима Звягільського. Тепер клуб — осередок культурного та соціального життя села. Загалом до районної централізованої бібліотечної системи входять 16 філій, які обслуговують близько 11 тисяч читачів. Філія у Нікішиному стала партнером газети «Голос України» та місцем проведення круглого столу, присвяченого ролі бібліотеки в розвитку сільської громади, у травні 2013-го.

— Хочеться подякувати працівникам бібліотечної сфери, котрі є своєрідним мостом між владою і населенням, — сказала під час обговорення голова районної ради Марина Ткаченко. — Бібліотечні працівники — великі ентузіасти, патріоти, які прагнуть іти в ногу з часом. Після того, як люди отримують нову інформацію, їхні вимоги до влади підвищуються. Це складно для нас, але добре для села, для його мешканців.

Донецька область.

Провідний бібліотекар Нікішинської сільської бібліотеки-філії № 19 Шахтарської районної центральної бібліотечної системи Світлана Леонова (в центрі) та власний кореспондент парламентського видання по Донецькій області Ліна Кущ (праворуч) перед проведенням круглого столу на тему «Роль бібліотеки в житті сільської громади» за участю журналістів «Голосу України».

Фото Олега ТОЛСТОВА.