Напередодні саміту «Україна—ЄС», під час якого очікують підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та про створення зони вільної торгівлі, націонал-демократичні сили активізувалися в розробці нових програмових документів. Під час науково-практичної конференції «Національна демократія: погляд у майбутнє», організатором якої виступила політична партія «За Україну», було презентовано проект Програми національної демократії.
Документ складається із семи розділів: свобода і розвиток; українська ідентичність і національна держава; право і безпека; здоров’я нації; освіта, наука, технології та інші. Документ запропоновано до широкого обговорення серед наукової еліти та громадськості. Домінуючою у програмі є національна ідея — підтримки українства та всього українського.
Один із ініціаторів проекту програми, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, лідер партії «За Україну» В’ячеслав Кириленко наголосив, що національна демократія має стати ідейною платформою для держави. «Головна мета — відродити національну демократію в Україні, бо це основна державотворча сила, яка сприяла і завжди сприятиме інтеграції держави, зміцненню її суверенітету, входженню України до європейської сім’ї та сповідуванню національних і водночас демократичних цінностей», — сказав він. На думку депутата, після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС наступним кроком має стати участь у системі колективної безпеки. При цьому, як наголошували учасники конференції, політика має бути ідейною. Бо якщо немає ідеї, політична боротьба перетворюється на голу боротьбу за владу, яка завжди закінчується поразкою, а часом навіть катастрофою. Разом з тим, як показала історія, національні ідеї вже не раз у різні історичні епохи виникали в Україні, але вони фактично досі не реалізовані.
Заступник голови Комітету з питань економічної політики Ксенія Ляпіна висловила думку, що ключові проблеми економіки сьогодні лежать у правовій площині, наприклад, у вирішенні питання захисту прав власності, прав інвесторів. «А це — і незалежні суди, і незалежна система правоохоронних органів, — зауважила депутат. — Без розв’язання цієї проблеми не будуть розв’язані й проблеми економіки загалом, бо не буде сприятливого інвестиційного клімату, зростання інвестицій, а відтак — і економічного зростання та добробуту кожної людини».
Відповіді на сучасні виклики, як зазначали учасники конференції та йдеться у проекті Програми національної демократії, треба шукати у вирішенні питань залучення інвестицій, активізації внутрішньої приватної ініціативи громадян, щоб вони створювали нові робочі місця у малому бізнесі, боротьбі з корупцією.