Нещодавно народний депутат від фракції Партії регіонів Таїсія Повалій зареєструвала в парламенті проект закону «Про цирки та циркову діяльність в Україні». Нині документ знаходиться на опрацюванні в Комітеті Верховної Ради з питань культури і духовності.

Автор документа пропонує надавати цирковим колективам державне замовлення та стипендії, але механізми фінансової підтримки не конкретизуються. Зокрема, в законопроекті йдеться про те, що цирки зобов’язані дотримуватися законів про охорону праці, забезпечувати безпеку життя і здоров’я творчих колективів, глядачів і на їхню вимогу повертати гроші за продані квитки, але не пізніше, ніж за годину до початку вистави.

Парламентарій пропонує підтримувати роботу державних цирків, зокрема, за рахунок зниження податків. «Загальнодоступність циркового мистецтва забезпечується бюджетним фінансуванням державних і комунальних цирків, їх пільговим оподаткуванням та кредитуванням, наданням необхідної допомоги, пільг та гарантій окремим категоріям громадян для реалізації ними права загальнодоступності циркового мистецтва», — зазначається в законопроекті. Отже, державним і комунальним циркам можуть дозволити отримувати статус неприбуткових організацій, після чого, сподіваються в ДП «Державна циркова компанія України», ціна на квиток знизиться. «Нам важко конкурувати з приватними підприємствами, де вища вартість квитка, а податкові відрахування нижчі. Приватники працюють на єдиному податку, а державні цирки платять податок з продажу квитків, ПДВ, офіційну зарплату співробітникам, відрахування до Пенсійного фонду. Отримання статусу неприбуткової організації звільнить від податків роботи і послуги цирків. Це дасть нам конкурентну перевагу», — пояснив генеральний директор — художній керівник ДП «Державна циркова компанія України» Ігор Хлібосолов.

Проектом закону пропонується встановити певні вимоги до приміщень цирків-шапіто в частині будівельних і санітарних норм, а також вводиться заборона на їх розміщення в радіусі 50 км від стаціонарного цирку.

«Від такої заборони постраждають глядачі. Людям все одно, яка у підприємства форма власності. Вони хочуть дивитись якісне шоу, котре не завжди буває в державних цирках», — заявив президент Всеукраїнської громадської організації «Цирковий союз Кобзова» Микола Кобзов.

Крім того, законопроектом вводиться відповідальність керівників циркових підприємств за художню якість творів для показу публіці. До того ж планується заборонити створення органів цензури циркової діяльності. Також обумовлюється недопущення жорстокого поводження з тваринами при транспортуванні, утриманні та виступах. А проведення гастролей у державних циркових підприємствах мали б здійснюватися лише відповідно до порядку формування циркового конвеєра, який визначатиме центральний орган виконавчої влади.

На думку Т. Повалій, прийняття такого документа дасть можливість зберегти та вивести на новий рівень циркове мистецтво, дозволить державним цирковим підприємствам конкурувати з приватними.

 

Цифри

За даними ДП «Державна циркова компанія України», в нашій країні працюють десять державних цирків: в Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Кривому Розі, Одесі, Сімферополі, Харкові, Львові, Луганську, Запоріжжі, а також понад 80 приватних цирків-шапіто.