Учора о 10-й ранку біля входу до міськради (Полтава, вул. Жовтнева, 36) Сергій Каплін, партія «УДАР Віталія Кличка» та ВО «Свобода» провели мітинг. Під час заходу відбулися збори ініціативної групи, котра відповідно до статуту міста виступила за проведення 27 вересня 2013 року позачергової сесії міськради. Народний депутат вимагав  скасувати на ній грабіжницькі тарифи, що їх встановив міськвиконком. Нагадаємо: проти цього рішення вже виступили Антимонопольний комітет і навіть Прем’єр-міністр Микола Азаров.

Сотні полтавців блокували дорогу та вимагали зустрічі з міським головою О. Мамаєм, який проігнорував законні вимоги про скликання позачергової сесії та уникає спілкування зі своїми виборцями.

На початку акції виступили народні депутати України Сергій Каплін та Юрій Бублик, депутат міської ради Ігор Лебедик (опозиція міському голові О. Мамаю), представники громадськості. А коли учасники мітингу почали гучно скандувати «Ганьба!», вимагати зустрічі з головою та пояснень, чому не відбулася позачергова сесія, вийшов представник міськради і повідомив, що О. Мамай перебуває в дитячому садочку і не має змоги прийняти людей (навіть з урахуванням того, що під стінами будівлі зібралося щонайменше 800 осіб і кількість протестувальників зростала). Таке відверте ігнорування обурило громаду, і полтавці на чолі з Сергієм Капліним перекрили вуличний рух у центрі міста. Згодом до акції приєдналися народні депутати Валерій Головко та Арсен Аваков.

Кілька десятків правоохоронців оточили вхід до міськради і намагалися деблокувати дорогу.

Під час штурму Полтавської міської ради Сергій Каплін та Юрій Бублик проштовхнулися всередину разом із декількома десятками полтавців. Їм протистояли близько 40 міліціонерів.

Прес-служба народного депутата України секретаря Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергія Капліна.

Фото надано прес-службою народного депутата.

P. S. Як повідомляє наш власний кореспондент Василь Неїжмак, голова міста зустрівся з громадою, однак не вважав за потрібне переглядати підвищення тарифів. Городяни вимагали від О. Мамая подати у відставку, але він відмовився і через чорний хід залишив кабінет. Станом на 15:00 міський голова повернувся до розмови з громадою і запропонував створити робочу групу для підготовки рішення про зміну тарифів. Люди на це не погодилися. Тож очільник міста і народні депутати зібралися в кабінеті О. Мамая, щоб знайти рішення.

Стало відомо, що голова Полтави у присутності народних депутатів дав розпорядження зупинити виписування платіжок із новими тарифами. Змінити їх у бік зменшення збираються на засіданнях міськвиконкому та міськради, які відбудуться на початку наступного тижня. Лише після цього повідомлення мітингувальники залишили приміщення адмінбудівлі і розійшлися.

Під час проведення акції.

А тим часом...

Представники ВО «Свобода» та Компартії під адмінбудівлею Коростишівської райради протестували проти медичної реформи. Цього дня там відбувалася сесія, і пікетувальники стверджували, що влада нібито хоче скоротити неврологічне, кардіологічне, гінекологічне та пологове відділення, маючи намір звільнити 10 відсотків медпрацівників, — саме так люди сприйняли реорганізацію Коростишівської райлікарні.

За версією ВО «Свобода», «прикриваючись медичною псевдореформою, влада прагне «оптимізувати» медичну установу таким чином, щоб розділити її на декілька підрозділів (юридичних осіб), кожен з яких надаватиме окремі послуги». Народний депутат свободівець Олександр Мирний намагався довести місцевим обранцям, що іще не підбито підсумків експериментального впровадження медичної реформи в пілотних регіонах, не зроблено жодних висновків, наскільки це корисно.

Після розгляду медичного питання порядку денного представники влади вийшли до пікетувальників і запевнили, що ніхто нічого не скорочуватиме. Мовляв, на сесії йшлося про створення комунального підприємства «Центр первинної медичної допомоги», яке потрібне для того, щоб розділити фінансування райлікарні й ФАПів та амбулаторій.

Олексій КАВУН.

Житомирська область.