Завдяки впровадженню обласної програми «Здоров’я дітей і матерів» на Дніпропетровщині вдалося ліквідувати чергу на отримання й заміну слухових апаратів — 25 дітей із вадами слуху отримали сучасні цифрові апарати.
Наявна проблема з чергами була обумовлена тим, що апарати закупав винятково Інститут отоларингології АМН України за рахунок держбюджету. Не чекаючи, поки вони надійдуть в область зі столиці, в регіоні почали купувати їх власним коштом. Так, упродовж 2010—2012 років придбано  526 слухових апаратів, нинішнього — вже 206.
«Ці апарати відповідають найсучаснішим міжнародним стандартам, — розповів під час вручення голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков. — Вони дають змогу точно налаштовувати частотні й динамічні характеристики звуку, а також відтворюють мову різної гучності. Усе це можна настроювати і змінювати залежно від перебігу лікування дитини та її адаптації до апарата».
Сьогодні в регіоні проводять складні операції з відновлення слуху абсолютно глухим дітям. В організм вживлюють спеціальний кохлеарний імплантат, який за допомогою електричних імпульсів стимулює слухові нерви й людина починає чути. Упродовж 2010—2012 років у рамках обласної програми придбано 39 таких імплантатів. Цьогоріч заплановано закупити ще сім. Це повністю забезпечить потребу у відновленні слуху дітям у ранньому віці.
Реабілітація юних пацієнтів проходить у спеціальних центрах, де вони разом з батьками навчаються з логопедами, сурдологами, дефектологами та психологами. Центри створено на базі обласної дитячої лікарні, у Дніпропетровському центрі медико-соціальної реабілітації будинку дитини №1 і в дитячому психоневрологічному санаторії №4.
 
Довідка
 
Як зазначають в ОДА, Дніпропетровщина стала єдиним регіоном, де створено комплексну систему реабілітації дітей із вадами слуху, починаючи від виявлення вродженої глухоти ще в пологових будинках до проведення кохлеарної імплантації й цілковитого відновлення слуху.
 
На знімку: слухові апарати вручив голова ОДА Дмитро Колєсніков.
Фото прес-служби ОДА.