Кожен п’ятий мешканець дніпропетровських багатоповерхівок не уклав договір на вивезення сміття. А з тих, хто підписав такий документ, вчасно не платить перевізникам також кожен п’ятий. У підсумку їхній борг перевищив 16 мільйонів гривень.
Як розповів начальник управління охорони навколишнього природного середовища міськради Едуард Мєшковський, у приватному секторі ситуація ще гірша. «Багато мешканців приватних будинків зазвичай вивозять відходи просто в балки або спалюють, — підкреслив чиновник. — Ми разом із представниками комунальних служб і міліції проводимо рейди з виявлення таких порушників і передаємо протоколи на розгляд адміністративної комісії, яка призначає штрафи».
На сьогодні в Дніпропетровську діє норма, згідно з якою кожен городянин «створює» щомісяця 2,01 кубічних метра твердих побутових відходів (ТПВ). Десята частина цього обсягу припадає на великогабаритні побутові відходи. Щодня дві найбільші компанії-сміттєперевізники, що обслуговують усі вісім районів міста, вивозять у середньому близько 700 тонн ТПВ.