Хокей. Доля нового чемпіонату України поки що в тумані. Ну, по-перше, все впирається у фінанси. Через це не мають змоги взяти участь у змаганнях київський «Беркут», харківське «Динамо», вінницький «Патріот». Темна справа з долею львівських «Левів» — ніби клуб і не розформовано, і він, можливо, продовжить існування в якомусь іншому місті західного регіону.

Щоправда, віце-президент Федерації хокею України (ФХУ) Вадим Сисюк в інтерв’ю одному з телеканалів сказав:
— Чемпіонат відбудеться за будь-яких обставин. Є два варіанти: або під егідою ФХУ, або Професіональної хокейної ліги (ПХЛ). Нині тривають перемовини, є питання, пов’язані з фінансуванням певних витрат, бо не всі клуби готові їх нести. Я думаю, що чемпіонат розпочнеться у першій половині жовтня...
Остаточний перелік учасників української першості поки що не визначено. За словами пана Сисюка, участь у змаганнях окрім «Білого Барса» (Біла Церква) та «Компаньйона» (Київ) підтвердив ще й столичний «Сокіл».
Пригадується, як у колишній НДР чемпіонат з 1970-го по 1989 рік розігрували лише два клуби з назвою «Динамо» — з Берліна і Вайсвассера. Вони проводили між собою 10—12 матчів. Щоправда, місцева «оберліга» спочатку налічувала вісім клубів, та вони поступово сходили з дистанції, як оце тепер відбувається у нас.
Цікаво, що за таких незвичних умов збірна цієї найрозкрученішої соціалістичної країни брала участь у чемпіонатах світу. В елітному дивізіоні 1957-го, 1961-го, 1965-го, 1966-го і 1970 років НДР була п’ятою; на чемпіонатах Європи 1957-го, 1961-го, 1965-го и 1966 років — четвертою.
Однак усе це в минулому. А нас хвилює насамперед власна ситуація. Маємо національну програму розвитку хокею, щороку будуються нові льодові арени. Це все добре, але при цьому... регулярно і з неймовірною швидкістю зникають клуби, не створюються дитячі школи.
Схоже, що Україна залишиться тільки з одним професіональним клубом — «Донбасом». Фахівці хокею вважають, що це хибний шлях, котрий веде в нікуди. Шкода, адже в Україні є хокейні традиції, багато прихильників цього виду спорту, величезне бажання юні в усіх регіонах країни займатися ним. І буде дуже прикро, якщо хокей поступово зникне на наших теренах.