щоб підтвердити свою кваліфікацію й отримати категорію «А»
У Києві лекційну сесію для футболістів і тренерів провели вчені й фахівці-практики з України, а також зарубіжжя. Серед них — директор Інституту фізичного виховання та спорту Луганського національного університету імені Тараса Шевченка професор Ігор Максименко.
— Міжнародна федерація футболу (ФІФА) запровадила систему підготовки та перепідготовки для тренерів різних категорій ще на початку 90-х років, — пояснює він. — В Україну ця практика прийшла у 2000-х. Ми, луганчани, беремо участь у підготовці тренерів категорії «С» (робота з футболістами-початківцями). Чотири роки тому кафедра олімпійського та професійного спорту нашого вузу на прохання ФФУ розробила програму для цього курсу. Наші фахівці та спеціалісти кафедри психології ЛНУ щороку проводять заняття для тренерського складу для отримання ліцензії категорії «З».
Цього року молодого професора запросили провести сесію для тренерів категорії «А». Основною формою ведення лекції Максименко вибрав дискусію й провів заняття за двома темами: «Фізичні навантаження в системі підготовки футболістів» і «Засоби відновлення та стимуляції працездатності футболістів».
Теоретичні напрацювання луганського вузу добре знають у ФФУ та співпрацюють із ним. Зазначимо, що фахівці ІФВС ЛНУ першими в країнах СНД презентували 2003 року електронний підручник «Основи відбору, навчання і тренування футболістів».
— Для мене це був перший досвід роботи з такою аудиторією, — зізнається професор Максименко. — І це наймотивованіші та найстаранніші «студенти», яких я зустрічав у своїй практиці. Коли повідомили, що в моєму «класі» буде Андрій Шевченко, я подумав, що зірка проігнорує заняття. Навіщо йому навчатися? Але Андрій прийшов, сів із зошитом за останню парту. Він найбільше ставив запитань і вступав у дискусію. Це логічно, адже в Андрія величезний досвід і, спираючись на власну практику, він може порівняти системи тренувань у різних європейських країнах.
 
Луганськ.
На знімку: Андрій Шевченко (ліворуч) із професором Ігорем Максименком.
Фото прес-служби ЛНУ імені Тараса Шевченка.