На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, виступаючи на зустрічі з представниками місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування Закарпатської області, де у середу керівник парламенту перебував з робочою поїздкою.
Він акцентував увагу на необхідності створення умов для сталого економічного зростання краю, підтримки та розвитку пріоритетних сфер його економіки, середнього бізнесу та малого підприємництва, раціонального використання природних ресурсів.
«Наша мета — не покращення статистики, а поліпшення життя громадян», — сказав керівник парламенту. «Так бачить майбутнє Президент України Віктор Янукович, таким має бути й бачення змісту своєї діяльності всіх владних структур та інститутів у країні, насамперед органів місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування», — підкреслив він, зауваживши, що і «владі на місцях треба побачити чітку та реальну картину економічного стану територій, її інвестиційного потенціалу, проблем, потреб, стратегічних пріоритетів регіонального розвитку».
Звернувши увагу на особливість Закарпатської області як курортної території, з неповторним ландшафтом і природою, В. Рибак підкреслив, що подальше реформування в Закарпатті туристично-рекреаційної галузі має бути одним з пріоритетних напрямів розвитку краю. «Туристична галузь — потужний чинник розвитку області», — сказав він, нагадавши, що загальна площа заповідних територій та природних парків становить майже 13 відсотків території області, а Карпатський біосферний заповідник належить до найцінніших на планеті та входить до міжнародної мережі біосферних резерватів, що охороняються ЮНЕСКО.
Аналізуючи основні показники роботи господарського комплексу країни у нинішньому році, В. Рибак відзначив позитивну тенденцію покращення економічного та соціального розвитку.
«Разом з тим, ви розумієте, що всі наявні у краю можливості та резерви використані не повною мірою», — зазначив керівник парламенту. Він звернув увагу на ті завдання і справи, які стоять перед громадами з огляду на нову програму реформування країни, запропоновану главою держави. «Владі на місцях та у центрі належить першими побачити ці проблеми, першими знайти разом з громадами шляхи їх розв’язання, створити законодавчу основу їх гармонійного подолання», — сказав В. Рибак.
Окресливши мету своєї робочої поїздки в Закарпаття, В. Рибак наголосив на важливості налагодити прямий та живий зв’язок між парламентом сьомого скликання та органами місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування. «Дійовий та неперервний зв’язок вищого законодавчого органу влади нашої держави з владою на місцях важливий саме тепер, коли економічні та соціальні реформи Президента України Віктора Януковича перейшли у стадію практичної реалізації у масштабах усієї держави», — сказав керівник парламенту.
Голова Верховної Ради привітав жителів Ужгорода з 1120-річним ювілеєм міста. Він вручив відзнаки Верховної Ради України представникам місцевих громад за їхній вагомий особистий внесок у розвиток Закарпатського краю.
У рамках робочої поїздки до Закарпаття Голова Верховної Ради ознайомився з роботою відділу Державної прикордонної служби України «Ужгород» Чопського прикордонного загону і з роботою митного поста «Ужгород».
Володимир Рибак: «Наше майбутнє вимагає від політиків піднятися над партійними інтересами й особистими амбіціями»
Третя сесія парламенту сьомого скликання відбувається у період, який визначить майбутнє України та її місце у світі на наступні десятиліття, а тому політики мають піднятися над партійними інтересами й особистими амбіціями. На цьому наголосив у середу Голова Верховної Ради Володимир Рибак, виступаючи на зустрічі з представниками місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування Закарпатської області.
Керівник парламенту нагадав, що наприкінці листопада у Вільнюсі підписуватиметься не просто пересічний міжнародний договір — Угода про асоціацію України з Євросоюзом, а буде визначена історія незалежної України в широкому європейському контексті. «І Верховна Рада України згуртовано працює над тим, щоб підписання Угоди про асоціацію стало можливим, а парламентарії від усіх фракцій та політичних сил усвідомлюють цю істину і починають діяти відповідно», — наголосив він.
За словами В. Рибака, на минулій сесії парламент прийняв 10 важливих правових актів у контексті наступного підписання Угоди про асоціацію. За перші тижні третьої сесії прийнято ще низку законопроектів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію України з ЄС: це внесення змін до Митного тарифу України, ратифікація деяких важливих європейських конвенцій.
«У наступні два місяці нам належить зосередитися на таких значущих законопроектах, як реформування прокуратури, судової системи, що є вкрай актуальним у світлі побудови соціальної, правової, демократичної держави та громадянського суспільства», — наголосив Голова Верховної Ради України.
Загалом, сказав В. Рибак, протягом цієї сесії парламент має опрацювати понад 1500 проектів законодавчих актів, що перебувають на розгляді в комітетах Верховної Ради України.
Він висловив упевненість, що така сама політична та ділова атмосфера повинна запанувати в органах влади всіх рівнів на Закарпатті. «Цього потребує час, цього вимагають від нас люди», — сказав В. Рибак, додавши, що «вимагають вони від нас прості речі — виконати обіцянки і зобов’язання, озвучені під час виборчої кампанії». «Найперше — це створення нових робочих місць, стимулювання виробництва, підвищення зарплат, допомога тим, хто не може обійтися без сторонньої підтримки, і створення належних умов для того, щоб активна працездатна частина населення могла забезпечити себе самостійно», — наголосив він, підкресливши, що «на перший план треба поставити сьогодні людину».
«Саме тому Президент України серед першочергових завдань визначив прийняття законодавчих актів, спрямованих на створення нових робочих місць», — підкреслив В. Рибак.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, начальник західного регіонального управління ДПСУ Артур Горбенко і голова Ужгородської ОДА Олександр Ледида під час ознайомлення з макетом території відповідальності відділу прикордонної служби «Ужгород» Чопського прикордонного загону ДПСУ.