Евроінтеграційні устремління є визначальним вектором розвитку України. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час виступу на загальних дебатах 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, повідомляє прес-служба глави держави. Крім того, глава держави під час зустрічей з керівниками європейських держав підкреслив, що Україна послідовно рухається шляхом євроінтеграції й працює над тим, щоб Угоду про асоціацію з Європейським Союзом було підписано на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі.
Про це глава держави сказав під час зустрічі в Нью-Йорку із президентами Республіки Польща Броніславом Коморовським, Словацької Республіки Іваном Гашпаровичем, Естонської Республіки Тоомасом Хендріком Ільвесом, Латвійської Республіки Андрісом Берзиньшем, Республіки Болгарія Росеном Плевнелієвим, Республіки Хорватія Іво Йосиповичем, Республіки Словенія Борутом Пахором. Крім того, у Нью-Йорку відбулася зустріч Віктора Януковича з Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном. Під час якої йшлося, зокрема, про оборонну реформу в Україні й підготовку до саміту Україна — НАТО, який має відбутися 2014 року. Крім того, український лідер повідомив, що фрегат ВМС України «Гетьман Сагайдачний» уже вирушив для участі в місії «Океанський Щит» у рамках боротьби з морським піратством.
Готуємося до засідання Ради міністрів закордонних справ 21 жовтня
Президенти європейських країн скористалися можливістю в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН обмінятися думками напередодні дуже важливої як для України, так і ЄС події — саміту «Східного партнерства». «Такі своєрідні підсумки тієї роботи, яку ми разом виконали», — сказав Віктор Янукович, подякувавши Президенту Польщі Броніславу Коморовському й іншим учасникам зустрічі за бажання зустрітися й поспілкуватися перед важливою для України подією — підписанням Угоди про асоціацію й зону вільної торгівлі з ЄС.
Глава української держави підкреслив, що на шляху євроінтеграції України залишилося ще кілька питань, зокрема, законодавство щодо прокуратури і виборів, а також «питання екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко». У цьому контексті глава держави нагадав, що нині над питанням Ю. Тимошенко працює місія Коксу—Квасневського. «Працює місія, вона дуже важлива. Раніше складалося враження, що ми не хочемо чогось робити. Сьогодні є загальна точка зору з багатьох питань. Якою вона буде — стане відомо, коли підбиватимуть підсумки цієї місії, уже ближче до засідання Ради міністрів закордонних справ, яке відбудеться 21 жовтня», — сказав Президент.
Віктор Янукович підкреслив, що Україна робить свій внесок у проект Великої Європи, «яка об’єднає інтереси й мету розвитку країн Заходу й Сходу нашого континенту».
Глава держави висловив упевненість, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС сприятиме підвищенню добробуту громадян України. 
Київ за політико-дипломатичне врегулювання сирійського конфлікту
Президент України Віктор Янукович підкреслив, що в спільних діях з вирішення конфлікту в Сирії потрібно опиратися на гуманістичні цінності, виваженість, компетентність і взаємну відповідальність. «Не має виправдання кровопролиття й страждання цивільного населення — жінок і дітей, понад півтора мільйонів біженців і внутрішньо переміщених осіб, десятків тисяч громадян іноземних держав, які опинилися в зоні небезпеки. Ми маємо зробити все від нас залежне, щоб утамувати біль, якомога швидше локалізувати й залікувати відкриту рану цього конфлікту», — підкреслив Віктор Янукович. За його словами, Україна вітає розроблений Росією і США план передачі під контроль міжнародного співтовариства арсеналів сирійської хімічної зброї та її наступного знищення.
Наше головування в ОБСЄ сприяє поглибленню співробітництва з ООН
Втілення пріоритетів головування України в Організації з безпеки та співробітництва в Європі дасть змогу поглибити співробітництво між ООН і ОБСЄ, зазначив Президент України Віктор Янукович. Виступаючи на загальних дебатах 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, він підкреслив, що в полі особливої уваги Українського головування — урегулювання тривалих конфліктів і відновлення контролю над звичайними озброєннями на просторі ОБСЄ, боротьба з торгівлею людьми та інші найгостріші питання діяльності Організації. Віктор Янукович також підкреслив, що Україна розглядає таку почесну й відповідальну місію, як головування в ОБСЄ, насамперед, як важіль для консолідації безпеки і стабільності в Європі.
Ініціюємо проведення міжнародної конференції з нерозповсюдження ядерної зброї
Україна ініціюватиме проведення на поточній сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй представницької тематичної конференції з питань нерозповсюдження ядерної зброї. Глава держави нагадав, що в 2014 році виповнюється 20 років з моменту приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як неядерної держави. «Враховуючи історичне значення цих подій, а також останні тривожні тенденції в галузі ядерного роззброєння і нерозповсюдження, Україна ініціюватиме проведення на поточній сесії Генасамблеї представницької тематичної конференції», — зазначив Президент.
Про проблеми миротворчої діяльності
Україна й надалі робитиме вагомий практичний внесок у зміцнення миру, активно беручи участь у місіях ООН в «гарячих точках» світу, також заявив Президент України. Водночас Віктор Янукович акцентував увагу на існуванні проблемних питань сучасної миротворчої діяльності ООН.
«Разом з іншими державами-контрибуторами «блакитних касок» ми продовжимо працювати над їх вирішенням, зокрема, у питаннях забезпечення мобільності й авіаційної безпеки операцій, а також правового захисту миротворців і розслідування скоєних проти них злочинів», — наголосив Віктор Янукович.
Президент Європейської Ради Герман ван Ромпей, Президент України Віктор Янукович та президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу (зліва направо) під час зустрічі на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.
Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).