Голова Рівненської ОДА Василь Берташ  (на знімку), під головуванням якого відбулася колегія облдержадміністрації (на ній розглянули стан готовності населених пунктів області до зими), зобов’язав керівників районів і міст проконтролювати, аби теплопостачальні підприємства були готовими подати тепло вже 1 жовтня. Адже нинішня осінь — холодна, а підставою для початку опалювального сезону є температура нижче за 8 градусів за Цельсієм протягом трьох діб. Тож, щоб у медичних, освітніх і соціальних закладах було тепло, розпочати їх обігрів необхідно до 5 жовтня, а до 15 жовтня подати тепло у всі житлові будинки.

Під час колегії йшлося про те, що подати тепло готові 778 котелень, 82 центральних теплових пунктів області. Завдяки впровадженню енергозберігаючих заходів теплопостачальні підприємства з початку року заощадили електроенергії та природного газу на мільйон гривень. Над цим потрібно працювати і надалі, наголосив Василь Берташ. Економити газ і кошти дозволить переведення котелень на місцеве паливо — торф та відходи деревообробки.

І все-таки у цій важливій галузі ще чимало проблем і головна з них — аварійні і ветхі тепломережі, яких в області відповідно 10 та 135 кілометрів при загальній довжині теплових мереж 311,1 кілометра. Тож у планах їх заміна, робитимуть це поступово, оскільки на це потрібні чималі кошти. Подібна проблема — також із заміною водопровідних та каналізаційних труб.

Під час підготовки до зими водопровідно-каналізаційного господарства у його модернізацію інвестували більше 9 мільйонів гривень, що, на думку фахівців, сприятиме підвищенню якості послуг для населення.

Загалом же на підготовку житлово-комунального господарства до зими витратили 85,6 мільйона гривень. Наскільки ці вкладення були ефективними, покаже зима, яка вже нагадує про себе низькими нічними температурами.

Тим часом голова Рівненської ОДА Василь Берташ наголосив на необхідності поліпшити розрахунки за комунальні послуги. Тільки за такої умови житлово-комунальне господарство зможе працювати ефективно, надавати людям послуги з подачі тепла, води до осель, а також з водовідведення. На колегії наводилися цифри, які свідчать про рівень розрахунків за згадані послуги. З них видно, що найбільшим боржником за них є населення. Так, із заборгованих за тепло 65,7 мільйона гривень 57,4 мільйона — це борги населення; за послуги водопостачання і водовідведення заборгованість становить 27,9 мільйона гривень, із них 17,2 мільйона гривень недоплатило населення.

Рівне.