Кращим приватним вузом країни Міністерство освіти та науки України нинішнього року визнало Міжнародний університет бізнесу і права в Херсоні. І що показово: лідируючу позицію в офіційному рейтингу серед 188 наших недержавних альма-матер він утримує другий рік поспіль. То в чому ж таємниця успіху навчального закладу, розташованого в місті з низькою діловою активністю і яке до того ж не є визнаним науковим центром? Це запитання кореспондент «Голосу України» і поставив ректорові МУБіПу докторові економічних наук Світлані Білоусовій (на знімку).

— Мабуть, головна наша таємниця — постійний розвиток і залучення кращих викладацьких кадрів. Двадцять років тому починали з орендованої кімнати, а нині наш вуз — це три навчальні корпуси на 14,5 тисячі квадратних метрів, спортивний комплекс з басейном і залами для гри у футбол і теніс, підземний паркінг на 40 машин, багата бібліотека, комп’ютеризовані аудиторії. Придбали також кілька квартир для запрошених учених. В університеті працюють 13 докторів і 38 кандидатів наук, але через те, що ми зробили ставку на світові стандарти викладацької роботи, для читання лекцій запрошуємо також колег з університету Йорка (США), Вищої економічної школи Праги (Чехія), інституту ПіЕнДжі (Ізраїль). Ми пишаємося тим, що пройшли експертизу ЮНЕСКО і внесені в список вузів, визнаних цією авторитетною всесвітньою організацією. Це відкриває найширші можливості для участі в найрізноманітніших проектах міжнародного співробітництва, — розповідає професор Світлана Білоусова.

В університеті образно кажуть, що «корабель» МУБіПу завжди рухається вперед під червоними вітрилами надії й відкриває для себе нові обрії. Тільки за нинішній рік тут створено власний коледж, до якого поспішили вступити понад вісімдесят дев’ятикласників зі шкіл Херсона та області, відкрилася аспірантура з адміністративного права, дві спеціалізовані ради із захисту докторських дисертацій. Інакше кажучи, вступивши в університет «зеленим» абітурієнтом зі шкільним атестатом, з його стін можна вийти доктором наук! Що й відбувається: п’ятеро наших випускників стали кандидатами економічних наук, двоє — юридичних і вже готують докторські дисертації.

Студенти університету цінують і те, що вартість навчання в ньому цілком зіставна з вартістю навчання в державних вузах Півдня України або навіть трохи нижча. Причому жодним чином не на шкоду якості освіти: фахівці та магістри з дипломами МУБіПу в Херсоні, що називається, нарозхват навіть за нинішнього браку вакансій. Із 280 випускників минулого року всі без винятку знайшли роботу за основним профілем — правознавство, облік і аудит, міжнародні економічні відносини, фінанси та банківська справа, менеджмент організацій. І знаходять її не тільки в Україні: до чергової річниці альма-матер привітання від учорашніх студентів приходять із Австрії і Франції, Канади й Австралії, де вони вже очолюють перспективні фірми або працюють на відповідальних посадах у великих фінансових установах. І це цілком природно: адже з університетського «вітрильника» сходять тільки в кращих «гаванях».

Фото автора.