Делегації Житомирщини, Полтавщини та Сумщини привезли до Корюківки землю з могил, освячених кров’ю невинно убієнних жертв спалених сіл. Її урочисто передали для Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених окупантами.

За підрахунками Українського інституту національної пам’яті, за період із 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року нацистськими карателями та військами Вермахту було зрівняно з землею понад 670 населених пунктів у 16 областях та Криму. В них загинуло понад 50 828 осіб.

Про це йшлося на круглому столі «Корюківська трагедія — національний символ скорботи за знищеними нацистами жителями населених пунктів України», у роботі якого взяли участь представники регіонів, історики, свідки подій 1943 року. Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Валерій Пархоменко відзначив зусилля «Голосу України», аби правда про спалені українські села набувала розголосу. Він повідомив, що і на Полтавщині знищено шість населених пунктів із 798 мешканцями. Учасники круглого столу прийняли одноголосно звернення до громадськості, науковців та органів влади областей України щодо надання матеріалів про всі спалені карателями села разом із їхніми мешканцями для створення експозиції Меморіального комплексу в місті Корюківка Чернігівської області.

«Закликаємо громадськість, науковців та органи державної влади всіх регіонів України взяти участь у створенні Всеукраїнського пантеону спалених сіл та селищ України, — зазначається у ньому. — Просимо громадськість, органи державної влади, науковців та краєзнавців, співробітників музеїв й архівів надсилати документи, світлини, розповіді свідків трагедій, інформації та результати досліджень про злочини знищення сіл і селищ разом із цивільним населенням. Ми глибоко переконані, що конкретне знання про ці страшні злочини проти людяності, послідовна і цілеспрямована державна політика вшанування їх жертв стане важливою засадою створення безумовного засудження можливості їх здійснення в майбутньому потенційними організаторами і виконавцями. Наступні покоління слід виховувати у неприйнятті будь-яких злочинів проти людяності, органічного відторгнення будь-якої злочинної ідеології та політики, зокрема нацизму і фашизму».

Члени делегацій відвідали місце майбутнього Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, в урочищі Гай на околиці міста. Вони ознайомилися з планами його створення та поклали квіти до могил 231 перепохованої жертви Корюківської трагедії 1943 року.

У центрі Корюківки біля Меморіалу на честь героїчного опору жителів проведено меморіальний мітинг.

Фото автора.

Директор Корюківського історичного музею Олексій Бакута (ліворуч) приймає землю з могил спалених сіл Сумщини від керівника делегації Віктора Забіяки.

Квіти до могил 231 перепохованої жертви Корюківської трагедії 1943 року на місці майбутнього Меморіального комплексу.

Земля зі спалених сіл Житомирщини, Полтавщини та Сумщини.