Днями з ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання Верховної Ради «Міжнародний антифашистський фронт» відбувся круглий стіл, присвячений 75-річчю Мюнхенської угоди. Серед учасників — парламентарії, учені, історики та громадські діячі.
Народний депутат Вадим Колесніченко (Партія регіонів) вважає, що 75 років тому де-юре це було початком поділу Європи, а де-факто — початком Другої світової війни. Для нас дуже важливі ці події. Під час дискусії пролунало безліч думок з приводу загрози повтору колишніх помилок. Також не раз підкреслювалася важливість інформаційної політики в цьому питанні. Адже нині не у всій історичній літературі є достовірна інформація про ці події.
Учасники круглого столу вважають, що цей історичний факт є актуальним і в наш час. Доки не винесемо уроки з історії, не зможемо побудувати щасливе майбутнє для наступних поколінь.
Нагадаємо, 18 грудня 2007 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію проти відродження неофашизму, яка засуджує будь-яке викривлення історичних фактів. Учасники закликають приділити особливу увагу урокам історії, а також вказують на необхідність ефективної інформаційної протидії спробам переписати історію Другої світової війни.
 
Довідка
 
29 вересня 1938 року в Мюнхені відбулася зустріч глав урядів Англії, Франції, Німеччини та Італії. Метою зустрічі було визначення подальшої долі Чехословаччини, яка на той момент була однієї з найпроцвітаючих країн Європи. У результаті 30 вересня 1938 року було підписано Мюнхенську угоду про розділ Чехословаччини й окупацію її території Німеччиною.