На цьому наголосив голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, коментуючи ініціативи деяких депутатів щодо змін до закону про доступ до публічної інформації.
Стосовно законопроекту про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (щодо удосконалення окремих процедур) під № 0331, який нещодавно зареєстрований групою народних депутатів, Микола Томенко зазначив, що він не має жодного шансу бути підтриманий ані профільним комітетом, ані опозицією, ані парламентом загалом.
Адже цей законопроект спрямований на звуження території доступу до публічної інформації. Так, зокрема, він передбачає, що будь-які дані фізичних осіб є конфіденційними (сімейний стан) і можуть бути обнародуваними лише за їх прямим дозволом; заборону громадянам України робити копії державних документів; можливість органам державної влади не відповідати на інформаційні запити за певних обставин, а також запроваджує оплату громадянами відповіді на інформаційні запити, що перевищують за обсягом 10 сторінок тощо.
Микола Томенко нагадав, що Комітет з питань свободи слова підготував до другого читання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації» (реєстр. № 0947) і вже кілька місяців разом з громадськістю вимагає негайного розгляду його у парламенті.
«Тож Верховна Рада розширюватиме територію доступу до публічної інформації, а не звужуватиме її», — переконаний голова комітету, повідомляє його прес-служба.