Конституційний Суд оприлюднив свій висновок про можливість внесення змін до Конституції щодо порядку призначення суддів.
Як відомо, раніше Президент вніс до парламенту законопроект змін до Основного Закону, яким запропонував новий порядок призначення суддів. Якщо нині суддя призначається спочатку Верховною Радою строком на п’ять років і лише потім Президентом — безстроково, то згідно з проектом суддів призначатиме лише глава держави і без «випробувального» терміну.
Законопроект є «євроінтеграційним», його прийняття — одна з умов підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Відповідно до статті 159 Конституції, проект змін до Основного Закону повинен попередньо отримати позитивний висновок Конституційного Суду, що і було зроблено вчора.
У своєму висновку КС зазначив, що призначення суддів без «випробувального» п’ятирічного терміну не звужує існуючих прав і свобод, а, навпаки, стане підґрунтям для більшої незалежності судової гілки влади. Конституційний Суд виходив з того, що призначення на посаду професійного судді строком на п’ять років має суттєвий недолік: суддя, здійснюючи свої повноваження, може бути залежним від органів, уповноважених призначати суддів на посади безстроково. Відтак незалежність судді під час здійснення ним правосуддя може бути забезпечена, зокрема, у разі призначення його на посаду одразу безстроково.
Крім цього, КС дав згоду на внесення змін до Конституції щодо збільшення мінімального віку, за якого можна вдягнути суддівську мантію. Якщо зараз цей вік становить 25 років, то з прийняттям змін до Конституції стати суддею можна буде лише з 30-ти. На пенсію судді виходитимуть у 70 років.
Тож нині слово за Верховною Радою — якщо законопроект знайде підтримку понад 300 народних обранців, Конституцію буде змінено.