Якщо проаналізувати торговельні відносини нашої країни із країнами Митного союзу, то ми більше зацікавлені в експорті наших товарів. Тож нам, за великим рахунком, потрібно не розривати наші відносини, а, навпаки, прагнути ліквідувати всі конфлікти. У цьому переконана народний депутат від фракції КПУ Оксана Калетник (на знімку).

За словами народної обраниці, подача заяв у СОТ — це тривала процедура. «Будь-яка процедура вирішення суперечки починається з обов’язкових консультацій сторін, що має за мету дати їм можливість знайти взаємоприйнятий розв’язок без подальшого залучення інституціонального механізму», — наголосила вона. Парламентарій нагадала також, що існує певний порядок, якого слід дотримуватися.

Ще один спосіб, яким пропонується відреагувати на «торговельну проблему з Росією», на думку О. Калетник, може привести до збільшення податкового тиску на середній і дрібний бізнес.

«Нюанс, який містить ця ініціатива, — це доручити Національному банку й Міністерству фінансів знайти можливості на час, поки виробники мають збитки, пов’язані з втратою ринків збуту через ускладнення відносин з Митним союзом, підтримати їх фінансово, надаючи дешеві кредити. Але подивімося на ситуацію з погляду економіки, а не емоцій. Де держава в нинішніх умовах може взяти кошти, щоб компенсувати ці втрати? Єдиний шлях — це збільшення податкового тиску. Отже, щоб мінімізувати збитки підприємств із великим капіталом, а саме вони є основними експортерами, потрібно вичавити всі соки із середнього й дрібного бізнесу. В остаточному підсумку постраждають громадяни. Якщо в когось є ілюзії з цього приводу, то потрібно їх позбуватися. А не жити розміром одного кроку», — наголосила О. Калетник.

Вл. інф.